Po Krkonoších se prohání stále víc lidí na elektrokolech. Někteří ale porušují návštěvní řád parku

20. srpen 2022 17:23

Půjčovny v Krkonoších hlásí velký zájem o elektrokola, a to dokonce i pro děti. Jenže ne všichni vědí, jak se na tomto dopravním prostředku chovat a jaká pravidla při návštěvě v národním přírodním parku musí dodržovat.

Čtěte také

Martin s Klárou si přišli půjčit elektrokolo. S sebou mají malou dceru. „Půjde s námi, jsou jí dva roky, takže už je to možné, vezmeme si ji na elektrokolo.“

Pracovnice půjčovny jim pomáhá vybrat vhodnou cestu. „Tady vám to ukážu na mapce."
„Nahoru na Medvědín, jestli nám tam vezmou elektrokola, a potom dolů sjezd. A odpoledne zase někam jinam.

Technici vybírají kolo hlavně podle výšky a váhy. Jen co vhodný prostředek vyberou, dostanou turisté helmy a následuje instruktáž. „Tohle jsou kola pro vás. Ohledně brždění na elektrokolech platí, protože jsou těžší než normální kola, tak to vyžaduje víc brždění.

Kvůli váze kol je potřeba, aby byli turisté opatrní

Čtěte také

Kdo si chce kolo na elektrický pohon půjčit, měl by podle Jana Kadavého z půjčovny ve Špindlerově Mlýně zavolat s předstihem. „60 až 70 procent elektrokol je už nyní rezervováno. A protože je dnes pěkně, tak nevěřím, že nám toho tady moc zůstane. Zájem je stále větší a větší.

Velkou poptávku potvrzuje i vedoucí půjčovny a servisu v Janských lázních Jakub Janda. Podle něj navíc roste zájem o půjčování elektrokol pro děti. „Je víc a víc rodin s dětmi, které využívají i kočárky za elektrokola nebo přímo vezmou svého potomka na elektrokolo. Jsou to vesměs zejména mladé rodiny.

Po Krkonoších se prohání stále víc lidí na elektrokolech

Podle Jakuba Jandy je potřeba, aby rodič měl dítě neustále pod dohledem, hlavně při brždění. To je na elektrokole poměrně náročné.

Čtěte také

Po horách se za pěkného počasí teď pohybují stovky cyklistů.

„Se vzrůstajícím počtem elektrokol na horách vznikají i místa, kde mohou hrozit kolize a střety. Takže je třeba vždy přistupovat k pohybu v národním parku s rozumem a s respektem vůči ostatním, říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

A dodává, že několik lidí na elektrokole, kteří se pohybovali mimo vyznačené stezky, už museli strážci napomenout.

Spustit audio

Související