Kdybych si mohla vybrat, ráda bych jako pes chodila na rehabilitace, směje se fyzioterapeutka zvířat

24. červenec 2024

Radioporadna zaměřená na rehabilitaci a fyzioterapii zvířat. Obory, které pomáhají psům, kočkám i některým exotičtějším tvorům se znovu dostat do kondice, jsou u nás pořád ještě poměrně nové. Z rehabilitačního centra v hradeckých Kuklenách za námi přišla do studia Kateřina Šponarová. 

Rehabilitací a fyzioterapií ulevujete zvířatům od bolesti, je to tak?
Nejen od bolesti. Řešíme třeba i prevenci u sportovních pejsků, staráme se také o štěňátka, kde je učíme trošičku vnímat svoje tělíčko. Nebo feny po porodu přijdou naposilovat, dalo by se říci, pánevní dno, když jsou inkontinentní. Dá se řešit i takový problém.

Péče je u zvířat podle mne komplexnější. Když jde člověk na rehabilitaci, málokdy má k dispozici celý balíček fyzioterapie.
Kateřina Šponarová, registrovaná veterinární fyzioterapeutka

Je to vlastně podobné jako u lidí.
Přesně tak. Jen bych řekla, že rehabilitace u zvířat je na trošičku jiné úrovni. Možná na lepší úrovni než humánní fyzioterapie, protože my pracujeme hodně komplexně a ta nabídka je mnohem širší. Využíváme i aquaterapii, což je takový podvodní pás, kde pejsci chodí ve vaně, používáme při fyzioterapiích laser a magnetoterapii, často také manuální techniky.

Čtěte také

Myslíte, že to v humánní medicíně není?
Řekla bych, že ta péče je u zvířat komplexnější. Když jde člověk na rehabilitaci, tak to má rozselektované, prostě jdete čistě třeba na aquaterapii nebo máte předepsanou jen magnetoterapii. Nebo lidé chodí pouze na manuální techniky, ale málokdy mají celý balíček fyzioterapie.

Naznačujete, že v naší zemi je lepší narodit se jako zvíře, jako pejsek?
Kdybych si mohla vybrat, tak bych asi raději byla pejsek a chodila na rehabilitaci. Protože si myslím, že si to pejsci opravdu vžívají.

Je to odnož veterinární školy, speciální škola, aby se mohla fyzioterapie zvířat provozovat?
Dlouho u nás žádné takové studium nebylo, ale fyzioterapie je v takovém rozkvětu, že za posledních asi pět let vznikly školy na fyzioterapii zvířat a člověk musí být registrovaný veterinární fyzioterapeut, aby mohl tuto práci provozovat. Pracuji v oboru 10 let, byla jsem v podstatě mezi prvními třemi lidmi v České republice, kteří začali se zvířecí rehabilitací.

Když přijde pejsek na první návštěvu, tahá nožičky a pak po několika návštěvách odchází po svých. To mě vždy potěší a dává smysl.
Kateřina Šponarová, registrovaná veterinární fyzioterapeutka

A fyzioterapie kráčí mílovými kroky kupředu. Řekněte nám, jak vypadá váš typický pacient?
Máme často ortopedické a neurologické pacienty. Já se zaměřuji právě na neurologickou sféru, takže můj takový typický pacient je pejsek po operaci páteře, který tahá nožičky, ochrnul, protože tam byl například nějaký defekt u míchy. My se tam snažíme probudit reflexivní dráhu a znovu ho naučit chodit.

Čtěte také

Učíme ho trošku pracovat s tělíčkem, často jsou to pejsci, kteří třeba vůbec zadní nožičky necítí, je tam přerušená mícha. Ale oproti lidem je u pejsků výhoda, že mají druhé centrum chůze v bederní míše, takže pokud ta není poškozená, lze rozvinout tzv. spinální chůzi a pejsek prostě reflexivně ťape. Neví o tom, že mu nožičky ťapou, ale naučí se to.

Potřebujeme k vaší návštěvě například doporučení od veterináře nebo nějaký rentgenový snímek?
Často si vyžádáme lékařskou zprávu a rentgen. Rádi spolupracujeme s veterináři, ale samozřejmě jsou i lidé, kteří zavolají, že se jim třeba nelíbí, že pejsek už nechce skákat do auta. Většinou u nás absolvují první návštěvu a potom se domlouváme na nějaké diagnostice.

Máte nějaký případ, který vás ve vaší praxi opravdu velmi potěšil? Co se dá díky pravidelnému cvičení dokázat?
Jsou to především neurologičtí pejsci, protože tam je vidět ten pokrok. Jak pejsek buduje zpátky svalovou soustavu a osvalení zadních nožiček, jak se postupně staví na nohy. To je pro mne taková radost. Když přijde na první návštěvu, tahá nožičky a potom po několika návštěvách odchází po svých. To mě vždy potěší a dává mi to smysl.

Kateřina Šponarová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s registrovanou veterinární fyzioterapeutkou Kateřinou Šponarovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související