Změna chování kočky je prvním signálem nějakého problému, říká fyzioterapeutka zvířat Stephanie Mach

31. leden 2023

Tématem radioporadny je fyzioterapie zvířat, protože naším hostem je fyzioterapeutka Stephanie Mach z Hradci Králové. Pro dnešek jsme zvolili ještě trošku užší téma a chceme se věnovat konkrétně kočkám. Tomu, jaké mohou mít pohybové potíže a jak se jim dá pomoci.

Podle vás se na kočky trošku zapomíná.
Je to myšleno tak, že ony pohybové obtíže, které řešíme, jsou podle mne úplně stejné na všech veterinárních klinikách. Nejčastěji tam přicházejí majitelé se svými pejsky, když chtějí vyřešit nějaký problém. Ale u kočiček mají i jiné projevy v tom domácím prostředí, takže si kolikrát ti majitelé třeba nespojí onen problém nebo změnu chování zvířete s tím, že je něco začalo bolet.

Ne vždy si příznaků problémů u kočky všimneme, protože s ní netrávíme tolik času jako třeba se psem. Kočky jsou samotářky.
Stephanie Mach, fyzioterapeutka zvířat

V návaznosti na to chybí i potom lepší péče pro ty kočky. V zahraničí je péče i o kočičky trošičku už na jiné úrovni. S tím souvisí také fyzioterapie, protože ta je dnes u psů už relativně rozšířená, majitelé psů ji aktivně i sami vyhledávají. Ale majitelé kočiček zřídkakdy dorazí a to je velká škoda, protože i kočky si zaslouží lepší péči.

A není to třeba i tím, že přeci jen kočku vnímáme jako ladnější a lehčí? Všude vyleze a vyskočí, takže ani moc nepředpokládáme, že by mohla mít nějaké problémy.

Čtěte také

Určitě to tak můžeme vnímat. A samozřejmě u pejska je to ještě podmíněno tím, že on veškerý čas tráví s námi, není to tak samostatná jednotka oproti kočkám.

Ty jsou kolikrát rády samotné, jdou si ven, sami se zabaví, u pejsků to tak není. Neustále je vidíme, jak se pohybují.

Ale u koček, když je pak začne něco trápit v rámci pohybového aparátu, tak se třeba nechtějí tulit a mazlit, jsou takové odtažitější. To jsou první známky toho, že je něco jinak. Ale ne vždy si toho všimneme, protože s nimi logicky netrávíme třeba tolik času.

Čtěte také

Co všechno může kočky trápit z hlediska pohybového aparátu?
Hodně často se začíná řešit artróza, stejně jako u psů. Také neurologická traumata jsou velice častá. Potom se řeší nějaké úrazové stavy kočiček, zejména v létě.

Jak tedy můžeme na kočce pozorovat, že ji něco bolí, že má nějakou potíž?
V první řadě dochází právě ke změně chování u kočiček. Opravdu se více straní a nechtějí se třeba nechat pohladit. Jsou v takovém utlumenějším režimu, takže tam by vždy měl majitel už zpozornět a třeba zajet za lékařem, že se kočka začala chovat jinak. To je první indicie.

Canine Centrum - Fyzioterapie, rehabilitace a aquaterapie psů
Specializované pracoviště, zabývající se rehabilitacemi neurologických a ortopedických pacientů, rekonvalescencí psích důchodců a sportovní fyzioterapií psů.

Samozřejmě pak je otázka, když to ještě něco navíc doprovází, je tam i nějaký úraz. To se většinou projeví na kočkách rychle, že přestanou třeba úplně používat zadní nožky. Vůbec přestanou skákat.

Celou radioporadnu s fyzioterapeutkou zvířat Stephanií Mach z Hradce Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související