Psí fyzioterapeutka Stephanie Mach: Rehabilitací ulevíme psím seniorům od bolesti a posílíme svaly

26. červenec 2022

Radioporadna zaměřená na zvířata a především na psy. Naším hostem je Stephanie Mach, která se v Hradci Králové věnuje rehabilitaci zvířat. A dnes chceme rady vztáhnout zejména na starší pejsky, u kterých je to podobné jako u nás lidí, protože jsou už zkrátka věkem trošku opotřebovaní a jejich pohybový aparát mívá větší či menší problémy.

Tedy i u pejsků dochází k tomu, že ve stáří už nemohou běhat a chodit tak dobře jako dřív. Takoví se k vám také dostávají?
Určitě, v poslední době je celkem časté, že majitelé psích seniorů vyhledávají fyzioterapeuta, který se postará o to, aby pejsek tady mohl být delší dobu s námi na světě. A hlavně, aby psa zbavil nějaké bolestivosti, kterou trpí. Protože v důsledku opotřebení pohybového aparátu nastávají už nějaké funkční změny.

Když psa něco trápí a je obézní, tak následná rehabilitace a celková péče pro zlepšení toho stavu je náročnější. A je to běh na další trať.
Stephanie Mach, psí fyzioterapeutka

Zároveň tam pak dochází i k opotřebování kloubů, takže na artrózy a artritidy pejsci hodně trpí, bolí je to. A v konečné fázi potom ztrácí i svalovinu. Prostě když se pejsek přestane pohybovat, pohyb ho bolí, tak dojde k úbytku svalové hmoty, tak je samozřejmě těžší i ten běžný život. Psi chodí hůře do schodů a překonávání denních překážek je pro ně rozhodně náročnější.

Čtěte také

Vaši práci jsme představovali už před několika lety, ale rehabilitace zvířat se jistě stále dál vyvíjí.
Samozřejmě. Myslím si, že se o tom už více ví a mluví, už i veterinární lékaři jsou obeznámeni s tím, že fyzioterapie a rehabilitace malých zvířat pomáhá. A je to výborný doplněk například po nějakých operacích či v rámci prevence nebo tam, kde potom končí lékařská péče.

Ve smyslu toho, že když se lékaři podívají na svého pacienta, tak on vypadá jako zdravý. Ale fyzioterapie se dívá na pacienty jinak, více funkčně. My tam třeba vidíme, že po té funkční stránce tam není všechno v pořádku.

Opotřebení věkem je jedna věc, ale co třeba nějaké onemocnění kloubů? S jakým problémem se nejčastěji setkáváte?
S již zmiňovanou artrózou. A pak v návaznosti na to chodí například, když má pes nějaké dysplazie loketního či kyčelního kloubu, opět v pozdějším věku. Když se to objeví v mladším věku, tak se to dá nějak do pořádku, pejsek funguje, ale na stará kolena, protože dochází k úbytku svalové hmoty, se zase projevuje to onemocnění a klouby opět více bolí. Takže hodně ortopedické problémy.

Čtěte také

Příčinou problémů u lidí bývají často nějaké špatné stereotypy našeho pohybového chování. Je něco takového možné i u psů? Nebo to způsobujeme my lidé, že naše psí kamarády přetěžujeme?
Já bych řekla, že jsou to obě varianty. Jedna věc je, pokud máme zdravého a mladého psa, se kterým se věnujeme nějakému sportu, například canicross nebo agility, tak a v důsledku toho sportovního zatížení, tak dojde k nějakým svalovým disbalancím. Tělo funkčně pracuje úplně jinak.

A pak, když s tím pejskem úplně přestanete sportovat, z ničeho nic, když uděláme tělu doslova šok, tak to zní blbě, ale ten pejsek začne jakoby rozpadat po svalové stránce. Svaly už pak přestávají fungovat tak, jak byly zvyklé a v návaznosti na to se mohou potom projevit nějaké bolesti či onemocnění kloubů o něco více.

Canine Centrum - Fyzioterapie, rehabilitace a aquaterapie psů
Specializované pracoviště, zabývající se rehabilitacemi neurologických a ortopedických pacientů, rekonvalescencí psích důchodců a sportovní fyzioterapií psů.

Pak je tady ona druhá stránka, ti takzvaně gaučoví pejsci. Když celý týden nikam moc nechodili a pak je vezmeme na dvacetikilometrovou túru, tak je to zase obrovský šok a nápor na celý pohybový aparát. A samozřejmě také na vnitřní kardiovaskulární systém, tedy na srdíčko a oběhový systém. V tu chvíli se to vše sčítá do toho pozdějšího věku.

Čtěte také

Hodně psů trápí také obezita. Je to možná takový začarovaný kruh, jsou obézní, protože se málo hýbou. Setkáváte se i s tímto problémem?
Setkáme se s tím hodně. Když to zase navážeme na psí seniory, tak v tom pozdějším věku se metabolismus celkově zpomaluje, takže i to spalování je pomalejší. Tudíž pokud máme staršího pejska, kterému budeme dávat stále stejnou krmnou dávku, tak samozřejmě tuky se tolik neodbourávají a pes začne přibírat na váze.

A potom, když ho něco začne trápit a ta obezita tam je, tak v návaznosti na to je to ještě horší. Proto také následná rehabilitace a celková péče pro zlepšení toho stavu je náročnější. A je to běh na další trať. Trvá to delší dobu.

Jana Kudyvejsová a Stephanie Mach ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s psí fyzioterapeutkou Stefanií Mach si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související