Psichologie aneb po dobrém jde všechno líp. Tomáš Nushart preferuje metodu pozitivní výchovy pejsků

16. červenec 2021

Během jedné dubnové noci popsal Tomáš Nushart několik stránek psího časopisu nápadem o komplexním kurzu pro pejskaře. Ve 3 hodiny ráno tak vznikla myšlenka a název psichologie.cz. Půl roku na to vydal spolu s přítelkyní Kateřinou první kurz a rok poté se rozhodli vytvořit on-line akademii, kde pejskaři dokáží najít i další psí témata.

Čtěte také

Tomáš Nushart v naší radioporadně na téma: výchova čtyřnohých kamarádů a jejich páníčků.

V České republice je spousta skvělých lidí, kteří pracují se psy. Trenéři, veterináři, odborníci na výživu. Tyto lidi spojujeme a chceme o nich dávat vědět dalším pejskařům. Výchova psa začíná u kvalitních znalostí jeho majitele.

V poslední době roste obliba takzvané pozitivní metody výchovy psů, která staví výcvik na porozumění člověka se svým mazlíčkem. Místo trestů na řadu přicházejí odměny. Fanouškem této metody je i Tomáš Nushart.

„Jedním ze základů je trénovat psa, když člověk nemá špatnou náladu a je do tréninku chuť. Psí kamarád vnímá všechny emoce a tak nejlepším startem do každého tréninku je být sám v pohodě. Dalším každodenním pravidlem jsou plné kapsy pamlsků a pochvaly."

Čtěte také

„Trénink musí vašeho psa bavit, musí mu chutnat a vonět. Správné odměňování vede k nadšení vašeho čtyřnohého přítele a k pokrokům v tréninku. To je jedno z několika pravidel metody pozitivní výchovy psa. Přitom nejde o rozmazlování."

„Ozývá se mi spousta majitelů, že jejich štěně ve třech měsících není plně čistotné, že je kouše do rukou, že na každého skáče a neumí povely. A moje odpověď je vždy stejná, že to je absolutně v pořádku, protože to je štěně. Je velmi důležité, aby majitel nespadl do trestání štěňátka za chování, které je zkrátka pro ně úplně normální," říká Tomáš Nushart.

Celou radioporadnu s Tomášem Nushartem o výchově psů i jejich páníčků si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související