Zdraví začíná v misce aneb Správná výživa domácích mazlíčků od štěněte po psího seniora

3. září 2020

I naši čtyřnozí miláčci mohou trpět nadváhou. Obezita psů, správná krmná dávka a nevhodná strava. Jak poznám, že je pes obézní? Jaká zdravotní rizika obezita představuje? Mohu s obezitou u svého čtyřnohého miláčka bojovat? Jakou mohu zvolit stravu?

Odborník na výživu psů a koček Jiří Švihálek hovoří v naší radioporadně.

Jiří Švihálek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

S výrazným posunem ve složení krmiv se také začalo s racionalizací přístupu k výživě. Přestala platit stará klišé a chovatelé začali více experimentovat. Pokud se experimentování provádí v rozumné míře a vždy s důrazem na to, jak pes prospívá, je ve většině případech prospěšné.

Čtěte také

Střídání receptur má pro psa hned dvě zásadní pozitiva - zachovává chuťovou atraktivitu krmiva - přeci jen by asi ani nikdo z nás nechtěl několik let jíst tu stejnou stravu.

Druhou výhodou je výživový přínos - každé maso obsahuje jiné spektrum aminokyselin a každá receptura obsahuje trochu něco jiné - střídáním receptur se zajistí pestrost a přísun širšího spektra dalších látek.

Mezi odborníky v poslední době navíc převládá názor, že pokud je pes dlouhodobě vystavován jednomu druhu bílkovin a masa, může se na tento druh vytvořit alergie.

Zdraví začíná v misce aneb Správná výživa domácích mazlíčků (ilustrační foto)

Ať to tak skutečně je nebo není, střídáním receptur s různými druhy masa určitě nic nezkazíte.

Čerstvé maso v granulích pro psy a kočky

Jedním z moderních trendů výroby granulí pro psy a kočky poslední doby je používání čerstvého masa přímo do směsi krmiva.

Čtěte také

Tento způsob má nejen speficifické technické požadavky na výrobní zařízení, ale především je logisticky dosti náročný. Čerstvé maso se musí použít do 48 hodin od porážky zvířat. Z tohoto důvodu není používání čerstvého masa v granulích pro psy a kočky zatím ještě příliš rozšířené.

Stejně jako je tomu u lidí by měl pes jíst vyváženou stravu. A kdo jediný může ovlivnit co, kdy a v jakém množství pejsek jí? Vy. Takže je na vás, jestli má pejsek takovou porci jídla, jakou má mít a nebo je jídla přespříliš a tím pádem pejsek tloustne.

Blanka Malá a Jiří Švihálek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Jiřím Švihálkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související