Zoonózy, to jsou nemoci zvířat přenosné na lidi. Můžete naopak také vy svého psa něčím nakazit?

6. leden 2020

Onemocnění, která jsou společná pro zvířata i lidi obecně označujeme jako zoonózy. Existuje téměř 150 potenciálních zoonóz psů a koček, avšak kromě vztekliny mají v České republice aktuální význam pouze některé parazitózy, bakteriální infekce a dermatofytózy (plísňová onemocnění).

Zvěrolékař MVDr. Petr Falta v naší radioporadně na téma: zoonózy - zvířecí nemoci přenosné na člověka.

Způsob přenosu zoonóz

Při ochraně lidí před zoonózami platí zásada snižovaní zcela blízkého kontaktu se zvířaty. Doslova intimní kontakt se zvířaty, i když jsou chována s maximální péčí, se v konečném důsledku může odrazit na zdravotním stavu majitele.

Čtěte také

I když pejsek chodí do přírody nebo po ulici pod dozorem majitele, má možnost se infikovat očicháváním a olizováním „stop" jiných zvířat. Majitel, který je s takovýmto psem v úzkém kontaktu, může být za čas dalším hostitelem některé zoonózy.

Zvířata s nekontrolovaným pohybem, především volně chované kočky, které často loví drobné hlodavce a ptáky, jsou z hlediska zoonóz velice rizikové. Papoušci v bytě rozprašují drobné peří i vyschlý trus. Majitel částečky vdechuje a může dojít k alergickým onemocněním nebo i k chlamydióze (tzv.psitakóze). Obdobná je situace i u dalších zvířat chovaných v domácnosti.

Jaká onemocnění přenosné ze zvířat na lidi se u nás vyskytují?

V českých domácnostech se chovají nejen psi a kočky, ale i menší hlodavci - krysy, potkani, morčata, křečci, malé šelmy (například fretky) nebo různé druhy ptáků.

Bezsrsté kočky

Většinou tato zvířátka mají kontakt s okolním světem a když ne aktuální tak v minulosti pravděpodobně měly a proto je třeba poukázat i na to, že nikdy nevíme zda zvířátko, které jsme si donesli domů není nakaženo.

Čtěte také

Samozřejmě riziko nákazy klesá u zvířat, která jsou striktně drženy v bytě a nepohybují se volně venku.

Hlodavci (včetně doma chovaných myší, krys a potkanů) mohou člověka nakazit leptospirózou a hantavirovou infekcí. Těžký hnisavý zánět mozkových blan může vyvolat listerióza, nebezpečná především pro novorozence, seniory nebo osoby s výrazně oslabeným imunitním systémem. Vzácným onemocněním je lymfocytární choriomeningitida, přenášena hlavně křečky.

Mezi nejčastější zoonózy u nás patří:

A) parazitární onemocnění:
toxoplazmóza, toxokaróza
Nejčastější příznaky: zvětšení lymfatických uzlin, bolesti břicha, svalů, teplota, kašel.
B) bakteriální onemocnění:
tularémie, listerióza, ornitóza, nemoc z kočičího škrábnutí
Při nemoci z kočičího škrábnutí se několik dní až týdnů po incidentu objeví bolestivé zduření nejbližší lymfatické uzliny. Onemocnění může být provázeno únavou a horečkou.
C) virová onemocnění:
hantavirová infekce, leptospiróza, lymfocytová choriomeningitida. Některé z těchto onemocnění jsou zvlášť nebezpečné pro těhotné ženy a novorozence.

Existuje prevence?

Riziko nákazy některou ze zoonóz se minimalizuje zodpovědným přístupem k péči o domácí zvířátko. Očkování a pravidelné návštěvy veterináře by měly být samozřejmostí a stejně byste měli veterináře vyhledat v případech, když na svém domácím miláčkovi objevíte podezřelé příznaky.

MVDr. Petr Falta a Blanka Malá ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Důležité v prevenci je hygienické zacházení se zvířaty, pravidelné odčervování psů a koček, zvýšená hygiena rukou po manipulaci s trusem zvířat.

Pokud se objeví výše uvedené příznaky onemocnění u lidí, je třeba navštívit lékaře i odborníka - infektologa. Při jeho návštěvě je třeba zmínit údaj o přítomnosti zvířete v domácnosti. Pro stanovení diagnózy to může být velmi podstatná informace.

Několik obecných rad

Vyhýbejte se kontaktu s toulavými a cizími zvířaty a pravidelně na to upozorňujte i své děti.
Myjte si ruce, na silnicích používejte speciální dezinfekční přípravky.
Nechoďte do bytu v botách a jednou do měsíce dezinfikujte místo, kde odkládáte obuv.
Zeptejte se veterináře nebo lékárníka na volně prodejné přípravky proti plísním a parazitům.
Pečujte o hygienu vašeho domácího miláčka, po procházce mu důkladně očistěte tlapky. Vyhýbejte se kontejnerům a místům, kde se pohybují toulavá zvířata.
Nezapomínejte na pravidelné návštěvy veterináře.

Celou radioporadnu s MVDr. Petrem Faltou najdete v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související