Vedro je utrpení i pro domácí mazlíčky. Strava a pitný režimem mají v horkých dnech svá specifika

8. srpen 2019

Kombinace vysokých teplot a dusna znamená obrovskou zátěž jak pro lidi, tak pro zvířata. Naši domácí mazlíčci zdaleka nemají tak účinnou termoregulaci jako člověk. Proto bychom ji jim měli  podpořit. Jejich dvounozí páníčci by měli věnovat zvýšenou péči pitnému režimu zvířat a zabránit tak riziku přehřátí.

MVDr. Petr Falta v naší veterinární rozhlasové poradně.

Čtěte také

Psi se nepotí přes kůži, nýbrž své tělo ochlazují jazykem. Pokud se váš pes povaluje ve stínu a lapá po dechu, zoufale se potřebuje zchladit čistou vodou.

Aktivity se psem omezte v horkých letních dnech na minimum a soustřeďte je do ranních hodin, kdy ještě není takové horko, nebo až do těch večerních.

Rovněž zvažte i časté venčení psa, které by mu v těchto vedrech spíš uškodilo.

Dozvíte se také, jestli stačí otevřít okno, pokud v horkých letních dnech musíte cestovat s pejskem autem, zda jsou některé psí rasy více citlivé na vysoké teploty. Nejvíce ohrožená horkem jsou brachyfelická plemena psů s krátkým čumákem jako mops, maltézský pinč, boxer a podobně.

Běžící pes je plný radosti

Naše čtyřnohé miláčky ochlazujeme vždy postupně, nikdy ne zprudka, například politím studenou vodou. Raději namočte ručník do studené vody a pejska s ním otírejte, především tlapky a bříško, kde se voda udrží nejdéle.

Pes potřebuje dostatek kvalitní vody

Mějte pro mazlíčka vždy připravenou čistou vodu, ať už s sebou na procházce nebo doma. Kromě pitného režimu je velmi důležité vodu zachovat co nejvíce čistou, čerstvou a neustále přístupnou.

Blanka Malá a MVDr. Petr Falta ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Organismus zvířete reaguje v horkém počasí sníženou chutí k jídlu. Je to podobné jako u člověka. Energie vynaložená na trávení je velmi vysoká a tělo s ní v horku raději šetří. Na množství potravy je třeba dohlédnout, aby kalorický příjem neklesl až příliš.

Celou radioporadnu s MVDr. Petrem Faltou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související