Králík je po psech a kočkách třetím nejčastějším zvířetem chovaným člověkem. Jak o něj pečovat?

9. duben 2019

Zvěrolékař MVDr. Petr Falta v naší radioporadně. Tentokrát na téma:  Králík domácí a další drobná hospodářská zvířata. Jaká je ta správná péče a jak si poradit s případnými nemocemi těchto zvířat.

Někteří chovatelé považují chov králíků za emocionální zážitky, neboť přinesou nový život do světa. Další chovatelé občas mluví o tom, že se rychle množí, často mají na mysli právě chov králíků.

MVDr. Petr Falta ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Jestliže se odhodláte k chovu králíků, může to být docela velkým překvapením. Najednou zjistíte, že ušáci nerostou tak, jak jste si představovali nebo se vám páří poněkud pomalu. Jak docílit toho, aby byl chov úspěšný?

Než začnete s chovem králíků

Uvědomte si, že chov králíků je obrovská zodpovědnost, která bude vyžadovat veškerý váš volný čas, odhodlanost, a ještě větší trpělivost. Než se pro chov králíků rozhodnete, měli byste vědět, proč je chcete chovat. Plánujete je pak prodat, nebo mají sloužit jako domácí mazlíčkové či je chcete na maso?

Králík je po psech a kočkách třetím nejčastějším zvířetem chovaným člověkem

Výběrem správného plemene to všechno začíná a také i končí. Náležitý výběr ovlivní nejen početnost vašeho vrhu, ale také kvalitu masa, kožky a v neposlední řadě také období, za jaké dosáhnou králici jateční váhy.

Neurologické poruchy u psů vám přiblíží MVDr. Petr Falta v naší veterinární poradně

unavený pes, zadýchaný pes, nemocný pes, spící pes

MVDr. Petr Falta byl hostem v naší radioporadně, tentokrát na téma: neurologické poruchy u psů. Epilepsie či Wobblerův syndrom.

Je nutné pořídit králíkárnu nebo i volný, dobře oplocený, výběh. Mějte na mysli, že králíci potřebují především sucho, čerstvý vzduch, dostatek světla a klid, aby se mohli pářit. Králíkárnu vždy umístěte vchodem na jihovýchod, odkud nehrozí žádný ostrý sluneční svit ani vítr.

Králík je býložravec. Základním prvkem jeho krmné dávky bude tedy krmná směs, seno nebo zrní. Když budete přidávat i zelenou píci je nutné, aby nebyla zapařená a je dobré ji umístit do jesliček, aby ji ušáci neroztahali po celé králíkárně. Na okus jim pak stačí tvrdý chléb.

Chcete, aby vaši ušáci spali jako na peřince? Máte dvě možnosti, buď je můžete chovat úplně bez podestýlky, nebo zvolit podestýlku, která bude ovšem vždy suchá a nezapařená. Chov bez peřinky je sice méně náročný, ale pokud chcete malé králíčky, měli byste raději vždy kotec vystlat podestýlkou.

MVDr. Petr Falta ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak slepice, tak i králíci mohou často trpět na různá parazitární a infekční onemocnění. Většině z nich se vyhnete pravidelným očkováním nebo nejrůznější prevenci v podobě vitamínů a doplňků stravy. Pozor si dejte při výběru krmiva. Především tráva by neměla být mokrá a zapařená a také by se do krmné dávky neměly nedostat jedovaté rostliny.

Celou radioporadnu s MVDr. Petrem Faltou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související