Mladých chovatelů koní je málo. Oproti tomu stoupá zájem o sportovní jezdectví

19. leden 2019 10:39

V České republice žije podle Ústřední evidence koní momentálně zhruba 90 tisíc těchto zvířat. To je třikrát víc, než před 30 lety. Zatímco dřív si lidé nejčastěji svého koně vychovali od hříběte, dnešní trend je spíš nákup dospělého zvířete ze zahraničí. Podle některých chovatelů také ubývá zájem lidí o práci u koní. Proč tomu tak je, to zajímalo reportérku Janu Házovou.

Stárneme spolu. Vytvořením místa pro setkávání seniorů a vysloužilých koní si plním sen

Slavnostní zahájení projektu Stárneme spolu

Co mají senioři a vysloužilí koně společného? Pro koho je tento projekt určen? Jak se získávají zvířata pro projekt Stárneme spolu? Jak náročná je péče o koně, kteří už mají svůj věk? Má to nějaká specifika?

„Co si já pamatuji, tak vždy u koňů převládaly dívky. Kluci k tomu moc netíhnou. Dívky, které mají koně rády, tak začínaly do stájí docházet v nějakém časném věku. Musely poznat, co to znamená starat se o koně. Co ta práce představuje. Tedy vykydaly hnůj, potom se teprve sedlalo a šlo se jezdit," říká chovatel koní z Městce na Náchodsku Martin Bohdaský.

A hned vysvětluje, proč použil minulý čas: „Protože potom přichází střední škola a tam se to většinou láme. Přichází internát a první lásky."

Koně - láska na celý život (ilustrační foto)

Martinův otec, Václav Bohdaský, zakladatel Náchodského svazu chovatelů koní, vysvětluje jaký je v současné době mezi mladými lidmi zájem o chovatelství koní: „Mladých chovatelů je opravdu hodně málo. Vysvětluji si to tím, že mladí chtějí především sportovat. A dnes je hotových sportovních koní v zahraničí spousta. A pokud mají rodiče dostatek financí, jak pořídí hotového koně s kterým mohou hned jet na závody."

„Ovšem když si chcete koně vychovat, tak to trvá nejméně čtyři pět let od narození koně. Což je strašně dlouhá doba," doplňuje Václav Bohdaský.

Exmoorští poníci žijí na divoko v hradecké chráněné lokalitě Na Plachtě a tím pomáhají přírodě

Ochranáři si pobyt exmoorských poníků Na Plachtě v Hradci Králové velmi pochvalují

V kohoutku mají jen asi 130 centimetrů, teď v létě taky lesklou měděnou srst. A mohli by klidně zdobit stáje nejednoho chovatele. Kromě mírné povahy jsou navíc ještě skromní, protože pokud mají dost místa, vodu a trávu, pak jsou schopní vracet přírodě její původní ráz. 

Ve stáji je tu celkem pět koní, z toho dvě klisny jsou březí. To znamená, že na jaře budou mít hříbata. Pozná se již od narození, jestli bude kůň závodní?

„To se nepozná. Samozřejmě, máme koně už pátou nebo šestou generaci, snažíme se jen na naše nejkvalitnější klisny dávat hřebce, kteří mají za sebou nějakou sportovní výkonnost. A co se týká těch mladých koní, tak se jejich vlastnosti dají poznat, až když začnou pracovat," doplňuje na závěr Václav Bohdaský.

Důvodů, proč zájem o chov koní ubývá, je ale více. Například pro tažné koně není v lesích tolik práce jako dřív a navíc výrazně stoupají ceny za samotný odchov.

Koně - to je láska na celý život (ilustrační foto)
autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související