Jak je to s přenosem koronaviru ze zvířete na člověka a obráceně? Zeptali jsme se MVDr. Petra Falty

16. březen 2020

Je součástí vaší rodiny také nějaký domácí mazlíček? Chováte psa, kočku, mají vaše děti křečka nebo papouška? Pokud ano, možná si kladete otázku, jak je to s přenosem koronaviru ze zvířete na člověka nebo obráceně. Redaktorka Romana Pacáková si zašla pro odpověď na náchodskou veterinární kliniku FANA do ordinace MVDr. Petra Falty.

Čtěte také

„Nejprve bych chtěl přetlumočit oficiální informaci Komory veterinárních lékařů, která je uklidňující. Protože ani domácí mazlíčci ani hospodářská zvířata nezpůsobují přenos koronaviru na člověka," říká MVDr. Petr Falta.

A obráceně? Co lidé, kteří se koronavirem nakazí a mají doma například kočku, pejska nebo morče či papouška, mohou nakazit své zvíře?

„Ona pandemie neprobíhá zatím nijak zvlášť dlouho, takže veterinární odnož medicíny nemá ještě tolik zkušeností, ale prokázal se právě v Číně přenos od nakažené paničky na pejska. Ovšem u toho pejska se onen koronavis klinicky nějak příliš neprojevuje. Má slabé projevy."

MVDr. Petr Falta ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak se na domácím zvířeti, například na psovi, pozná onemocnění? Pospává nebo kýchá, má zvýšenou teplotu?

Čtěte také

„Letargie je zřejmě nejdůležitější symptom. Ale koronavirus konkrétně u psů má úplně jiné projevy než u lidí. Koronavirus lidský se projevuje jako nějaký způsob chřipky, to znamená kýchání, kašlání, zápal plic a podobně. Kdežto koronavirus psí má projevy gastroenteritidy, až hemoradické gastroenteritidy."

Kterých ještě doma chovaných zvířat se případně může týkat nákaza koronavirem od lidí?

„Hned na druhém místě bych jmenoval kočky. Z hospodářských zvířat je poměrně anatomicky blízké prase."

Běžná teplota zvířete je vyšší než u člověka

Aby teď nezačali lidé, kteří doma chovají hospodářská zvířata a své mazlíčky, pozorovat, měřit jim teplotu a když si zvíře pospí, mít hned podezření na nákazu.

Čtěte také

„Já bych s dovolením chtěl všechny chovatele domácích mazlíčků i hospodářských zvířat uklidnit a hlavně jim říct, že až budou svým zvířatům měřit teplotu, tak ta je poměrně vyšší než u člověka. To znamená teplota 38 až 39 stupňů Celsia je běžná a normální teplota u zvířete," doplňuje MVDr. Petr Falta.

Myslíte, že se ve své ordinaci setkání s případem, že někdo přijde s podezřením na nákazu svého mazlíčka?

„Opravdu, klidně to hoďte za hlavu. Rozhodně vlastní hygiena i hygiena toho zvířete vás ještě víc uvede do klidu."

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.