Hradec zavádí úřední hodiny v mimořádném režimu, zavírá některé školky a zřídí poradenské linky

16. březen 2020 16:09

Magistrát města Hradce Králové je od dnešního dne uzavřen. Po dobu trvání nařízení vlády ohledně celorepublikové karantény budou úřední hodiny v mimořádném režimu. 

Na základě nařízení vlády zařídilo město v MŠ Kamarád a MŠ Mandysova školky pro děti zaměstnanců hradecké fakultní nemocnice a dalších klíčových pracovníků. Od zítra pak budou zavřené mateřské školy Svobodné Dvory, Podzámčí, Sluníčko, Holubova při ZŠ Úprkova a od středy budou uzavřeny mateřská škola Březhrad, MŠ Třebechovická, Na Biřičce a Malšova Lhota.

Více najdete na webových stránkách magistrátu města, kde jsou shrnuta aktuální opatření týkající se výskytu koronaviru v Hradci Králové.

„Hradecký magistrát je pro veřejnost kompletně uzavřený, jsou zavedeny pouze mimořádné úřední hodiny ve středu od 13 do 16 hodin. Tyto hodiny budou sloužit pouze k vyřízení potřebné agendy u občanských průkazů, a to zejména v případě ztráty. Zaměstnancům magistrátu byl v některých případech umožněna práce z domova, ale někteří zůstávají stále na úřadě. Je tedy možné se na ně v případě potřeby obracet telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu,“ říká tajemnice magistrátu města Markéta Bartušová.

Čtěte také

Na základě nařízení vlády bude pro potřeby hradecké fakultní nemocnice, příslušníků IZS, strážníků a dalších zachován provoz mateřské školy Kamarád v Hrubínově a Veverkově ulici.

„Otevřeno bude také pro kmenové děti, které školku pravidelně navštěvují. Stejným způsobem bude fungovat i mateřská škola Mandysova. Současně jsme připraveni zajistit také péči o děti ve věku šest až deset let, a to pro hradeckou fakultní nemocnici, policisty, strážníky, hasiče a další. Školky, které zůstávají v provozu, mají zajištěno, že děti budou ve skupinách do 15 osob,“ říká náměstek primátora pro oblast školství a sociálních věcí Martin Hanousek.

Od zítřejšího dne pak dojde k uzavření mateřských škol: MŠ Svobodné Dvory, MŠ Podzámčí, MŠ Sluníčko, MŠ Holubova při ZŠ Úprkova a od středy bude uzavřena mateřská škola Březhrad, MŠ Třebechovická, Na Biřičce a Malšova Lhota.

Město Hradec Králové zřídí od zítřka dočasné telefonní poradenské linky

Na třech telefonních číslech se mohou lidé, kteří se vzhledem k zavedené karanténě v republice dostali do krizové situace, dotazovat pracovníků odboru sociálních věcí hradeckého magistrátu. Ti jsou připraveni jim pomoci nebo pomoc zprostředkovat, například s nákupem či vyzvedáváním léků z lékárny.

Čtěte také

Telefonní čísla budou v provozu ve všední dny od 8 do 16 hodin. Město zároveň koordinuje nabídky dobrovolnické pomoci.

„Chceme odlehčit centrálním tísňovým linkám, které slouží především v situaci ohrožení života nebo při akutním zdravotním problému. Zaměstnanci magistrátu na těchto telefonních číslech budou schopni poradit, na koho se v dané situaci obracet, a to vše se znalostí místního prostředí,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek z ODS.

Telefonní čísla na magistrátní linky pomoci (po-pá 8:00-16:00 hodin): 607 042 086, 607 041 577, 607 042 219

Na město se v posledních dnech také obracejí různé spolky či firmy s nabídkou pomoci.

„O víkendu nás oslovili hradečtí skauti, které chceme propojit s největšími poskytovateli terénních sociálních služeb. Předpokládáme, že právě o tento druh služeb bude v těchto dnech větší zájem. Zároveň jsme připraveni tyto dobrovolníky vybavit potřebnými ochrannými prostředky,“ dodává primátor.

Další dobrovolnickou aktivitou je šití ochranných roušek

„Město se snaží dobrovolníkům zajistit potřebný materiál či skladovací prostory. Chtěl bych za vše velmi poděkovat, iniciativy přicházejí i ze stran kolegů zastupitelů, kteří nezištně nabízejí pomoc nejrůznějšího typu,“ doplnil primátor.

autor: baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související