Královéhradecký kraj rozdělí 21 tisíc roušek do zařízení poskytujících sociální péči

16. březen 2020

Královéhradecký kraj rozdělí 21 tisíc roušek mezi sociální služby v regionu. 17 tisíc kraji věnovala společnost Život bez bariér, se kterou dar domluvil hejtman Jiří Štěpán. Další čtyři tisíce roušek zaslal do kraje stát.

„Děkuji společnosti Život bez bariér za štědrý a obětavý dar. Uvědomuji si, že ochranné pomůcky docházejí na všech místech, a snažíme se je proto sehnat, kde to jen jde. Senioři jsou nejohroženější skupinou obyvatel, a roušky proto distribuujeme mezi personál, který o ně pečuje. Díky rouškám totiž lze zamezit přenosu nákazy na další osoby,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán z ČSSD.

Ministerstvo zdravotnictví ČR slíbilo průběžné zásobování krajů respirátory

Kraj těmito ochrannými pomůckami vybaví předně pracovníky zdravotnické záchranné služby a personál v krajských nemocnicích, kteří přichází přímo do styku s nakaženými pacienty.

Poté respirátory půjdou do ordinací praktických lékařů pro dospělé i děti a dorost, ambulantním specialistům, stomatologům a lékárníkům.

„Věřím, že stát splní své sliby a začne do krajů dodávat potřebné počty respirátorů. Jsme připraveni je okamžitě rozvést na kontaktní místa a distribuovat poskytovatelům zdravotnických služeb v kraji,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Klíč k rozdělování respirátorů stanovilo ministerstvo zdravotnictví a dodávky respirátorů do krajů se uskuteční v týdenních intervalech. Kraj poté zajistí distribuci v jednotlivých okresech.

Čtěte také

Doporučujeme především internetové stránky ministerstva zdravotnictví, kde jsou nejaktuálnější informace. Státní zdravotní ústav má 24 hodin denně v provozu infolinky právě na obecné dotazy. Na stránkách krajských hygienických stanic je řada informací. I pro ty, kteří jsou v karanténách. Je tam, jak se takový člověk má chovat.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.