Změna jízdních řádů. V Královéhradeckém kraji do odvolání nepojedou některé autobusové linky

16. březen 2020 10:23

Na východě Čech začíná platit další opatření proti šíření koronaviru. Královéhradecký kraj přerušil ode dneška provoz některých autobusových linek, podle hejtmanství by se to mělo týkat maximálně deseti procent spojů. Situace bude teď v podstatě odpovídat prázdninovým jízdním řádům. Na terminálu v Hradci Králové zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Mají cestující dost informací nebo se objevují nějaké komplikace?

Všechny informace o spojích se dají najít na portálu jízdních řádů IDOS nebo na webových stránkách kraje. Pokud tedy někdo bude hledat spojení, najde tam už aktuální stav.

Informace o změně jízdních řádů dopravci po dohodě s krajem také vylepili na zastávkách.

Proč se kraj rozhodl počet linek omezit?

Především proto, že až do odvolání zatím nefungují školy. A to ani základní, střední ani vysoké. Tím pádem výrazně klesl počet studentů, kteří každý všední den autobusem nebo vlakem v kraji právě do školy dojíždějí.

Čtěte také

Změny v jízdních řádech ale nejsou jedinou novinkou, pokud jde o dopravu

Řidiči autobusových linek by měli důsledněji dbát na hygienu, v tomhle ohledu také absolvovali školení.

Dopravci také dostali od kraje nařízeno častěji dezinfikovat interiéry jednotlivých autobusů. Peníze na tohle opatření by mělo přidat ministerstvo dopravy, které na jednání s krajem pomoc slíbilo.

V hradecké MHD je dočasně zrušen prodej papírových jízdenek u řidiče

Ministerstvo také pomůže se samotným zajištěním dodavatele momentálně nedostatkových dezinfekčních prostředků.

Hradecká MHD zrušila dočasně nákup papírových jízdenek u řidičů

„Řidiči MHD jsou v průběhu celé směny v kontaktu se stovkami cestujících, zrušením nákupu jízdenek přímo ve voze chceme jejich zdraví chránit o něco více," uvedla náměstkyně primátora Věra Pourová z hnutí ANO.

Čtěte také

Jako alternativu mají cestující placení jízdného bezkontaktní městskou kartou, případně si jízdenky mohou koupit v trafikách. Dopravní podnik již dříve zavedl častější čištění interiérů vozů.

Dotykové otevírání dveří vozů bylo zrušeno. Řidič v zastávce vždy otevírá všechny dveře.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Doporučujeme především internetové stránky ministerstva zdravotnictví, kde jsou nejaktuálnější informace. Státní zdravotní ústav má 24 hodin denně v provozu infolinky právě na obecné dotazy. Na stránkách krajských hygienických stanic je řada informací. I pro ty, kteří jsou v karanténách. Je tam, jak se takový člověk má chovat.

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související