Vláda omezila pohyb lidí po celé republice a aktivovala Ústřední krizový štáb

16. březen 2020 07:25

Vláda zakázala s účinností od půlnoci na pondělí do 24. března 6:00 hodin kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. 

Vláda rozhodla o aktivaci Ústředního krizového štábu kvůli šíření nového typu koronaviru. V jeho čele bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Štáb podle statutu po vyhlášení krizové situace, mezi které se řadí i současný nouzový stav, připravuje návrhy řešení. Jeho předseda je předkládá Bezpečnostní rady státu, v případě nutnosti vládě.

Česko je po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila na omezení pohybu obyvatel.

Čtěte také

Zákaz volného pohybu premiér Babiš navrhoval i proto, že někteří lidé nedodržují nyní stanovená omezení proti dalšímu šíření koronaviru.

Česko má 298 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Od nedělní půlnoci přibylo pět nemocných. Téměř polovina případů nemá zjištěné místo nákazy.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Doporučujeme především internetové stránky ministerstva zdravotnictví, kde jsou nejaktuálnější informace. Státní zdravotní ústav má 24 hodin denně v provozu infolinky právě na obecné dotazy. Na stránkách krajských hygienických stanic je řada informací. I pro ty, kteří jsou v karanténách. Je tam, jak se takový člověk má chovat.

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autor: baj | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související