Polsko zavedlo na hranicích sanitární kontroly v prostředcích hromadné dopravy. I v Náchodě-Bělovsi

12. březen 2020

Další státy zpřísňují opatření v souvislosti se šířením koronaviru. Například v Polsku jsou odedneška zavřené školy a na hranicích pokračují kontroly. V Náchodě v Bělovsi jednu z nich sleduje náš reportér Ondřej Vaňura.

Polská vláda zastavila výuku ve všech školách. Opatření má omezit možné šíření koronaviru. V této zemi bylo ve středu 11. března 27 lidí s onemocněním COVID-19, které nový typ koronaviru způsobuje.

Čtěte také

Už několik dní jsou také v Polsku kontroly na hraničních přechodech. Týká se to i 12 míst sousedících s Českem. Jedním z nich je i přechod v Náchodě-Bělovsi, kde přímo na místě zjišťoval aktuální informace reportér Ondřej Vaňura.

Místo polské pohraniční stráže je hned na státní hranici. Je tu několik polských policejních aut a také hasičská dodávka. U stanoviště stojí i mobilní oranžový stan.

Opatření z polské strany se původně týkala pouze jednoho hraničního přechodu s Českou republikou. Následně ale byla rozšířena právě například i na Náchod-Běloves.

Informace pro cestovatele

Pohraniční stráž dělá takzvané namátkové sanitární kontroly a to v prostředcích hromadné dopravy, ve kterých jede více než 8 osob. Především jde o to, že zdravotníci pasažérům měří teplotu a ověřují doklady.

Komplikují kontroly nějak dopravu?

Od sedmé hodiny ranní jsme zatím žádné komplikace v dopravě nezaznamenali. Vše probíhá tak, že průjezd z Česka, tedy od Náchoda do Polska je volný a pohraniční stráž si kontrolované autobusy nebo dodávky svádí na odstavné místo. Takže to provoz opravdu nijak neomezuje. A doprava je plynulá i v opačném směru.

Jaká další opatření v Polsku od dnešního dne v souvislosti s koronavirem platí?

Opatření jsou hodně podobná těm, která máme u nás v České republice. Od dnešního dne je zrušena výuka ve všech typech polských škol, včetně mateřských.

Už několik dní jsou v Polsku kontroly na hraničních přechodech

Dnes a zítra je jakési přechodné období, kdy děti, pokud rodiče nemají například zajištěno hlídání, mohou do školy přijít, vyučovat se ovšem už nebude. Od pondělí potom budou školy zcela uzavřeny.

Polská vláda rovněž rozhodla o uzavření muzeí, divadel a kin pro veřejnost. Na dodržování domácí karantény potom začíná dohlížet polská policie.

Kontroly také na německých a rakouských hranicích

Kontroly se na německých a rakouských hranicích podle ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD vrátí od páteční půlnoci. Policie také zahájí kontroly, zda lidé dodržují domácí karanténu.

Čtěte také

Od páteční půlnoci bude zakázáno přecházet hranice jinde než na 11 hraničních přechodech. Jan Hamáček po vládě také chce, aby vyhlásila nouzový stav.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z hnutí ANO se situace kolem koronaviru nevyvíjí úplně dobře a je třeba reagovat rychle a razantně hned na začátku, aby se Česká republika nedostala do stavu jiných postižených zemí.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.