Kraje dál řeší dopady nařízení k omezení šíření koronaviru. Rozhovor s hejtmanem Jiřím Štěpánem

11. březen 2020

V České republice přibývá lidí nakažených koronavirem. Několik pozitivních případů evidují hygienici i v našem regionu. Nejen o současné situaci, ale i o výhledu do budoucnosti, hovořil s hejtmanem Královéhradeckého kraje Jiřím Štěpánem z ČSSD reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Povídáme si ve středu 11. března odpoledne na krajském úřadě, kde před chvílí skončilo další jednání v souvislosti s koronavirem. Čeho přesně se týkalo?

„Šlo o slíbené dodávky respirátorů, které centrálně nakoupí ministerstvo zdravotnictví a bude je distribuovat jednak vlastním fakultním nemocnicích a následně krajům, které je budou distribuovat dál. Ten klíč je jasný. Nejprve záchranka, nemocnice, sociální služby a pochopitelně ambulantní specialisté."

„V tuto chvíli ovšem neznáme počet respirátorů v oné první várce a současně také následnou frekvenci dalších dodávek. Doufám, že ta frekvence bude zaprvé plynulá a současně potřebujeme pochopitelně zásobit plošně kraj. Ovšem s tím, že máme priority. Tedy nejprve záchranka, potom týmy odběrových sester."

Tušíte, kdy dorazí první respirátory?

„Podle informací, které jsou, tak by se tak mělo dít v pátek. Ale v tuto chvíli to jsou současně známé informace bez dalších souvislostí."

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

V Královéhradeckém kraji byly dopoledne tři potvrzené případy onemocnění COVID-19. Máte jako hejtman nějaké čerstvější informace?

„V tuto chvíli je to aktuální informace. Pochopitelně probíhá průběžně testování, které se dělá ve várkách. A očekáváme další informace v odpoledních hodinách."

Kdybychom připomněli další opatření, která nejen na území Královéhradeckého kraje platí. Jsou uzavřeny školy, opatření se týkají také nemocnic a domů pro seniory. Jaká tam je situace?

„My už jsme v předstihu, než bylo vydáno nařízení ministerstva zdravotnictví, tak jsme zavřeli domovy důchodců pro návštěvy osob, které byly nedávno v zahraničí. Nyní jsou pochopitelně všechny návštěvy omezeny. Obdobné je to u nemocnic, respektive stejné. A školy, základní, střední i vysoké jsou uzavřeny skrze nařízení ministerstva zdravotnictví."

Čtěte také

Kraj je zřizovatelem středních škol, bylo tedy z vašeho pohledu jejich uzavírání bezproblémové nebo se někde objevily komplikace?

„Pochopitelně proběhly telefonické konzultace mezi jednotlivými školami a naším školským odborem. Ta situace byla vyřešeno. Současně byly dotazy z hlediska ošetřování a péče o děti. Kdy malé děti mají zůstat doma. A řešili jsme tedy i otázky finančního charakteru, protože současný právní rámec hovoří o počtu dnů, kdy je vyplácena dávka v rámci oné péče."

„To znamená, pokud by, a to je velká otázka na vládu, ta opatření, kdy školy budou uzavřeny dlouhodobě, v řádu týdnů, tak musí vláda přistoupit i k otázce ferundace mzdy a odměny, aby se obyvatelé nedostali do neřešitelných finančních situací."

Čtěte také

Dnešní aktuální situace je taková, že stát vyčlení pro soukromé dopravce 100 milionů korun na pořízení dezinfekčních a ochranných pomůcek pro řidiče a další personál ve veřejné dopravě. Peníze chce stát také distribuovat přes kraje. Víte už nějaké konkrétnější informace?

„Zjišťujeme jednotlivá čísla, tedy ta distribuce bude probíhat podle počtu odbavených cestujících v rámci daného kraje. Včetně vlaků, autobusové dopravy či městské hromadné dopravy. V tuto chvíli dopravní odbor tyto podklady zpracovává," říká hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD.

Informace pro cestovatele

V souvislosti s vydaným mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR s rozšířením onemocnění COVID-2019 se ředitelka Krajského úřadu Královéhradeckého kraje rozhodla úplně zrušit úřední hodiny Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Rozhodnutí je účinné od 12. března až do odvolání.

Veškerá podání je možné činit na podatelně v přízemí krajského úřadu, a to v době:

Pondělí 8.00 - 17.00
Úterý 8.00 - 14.00
Středa 8.00 - 17.00
Čtvrtek 8.00 - 14.00
Pátek 8.00 - 14.00
(podatelna KÚ má každý den přestávku od 11:00 do 11:30 hodin)

Veřejnost může kontaktovat zaměstnance krajského úřadu také prostřednictvím emailu či telefonicky.

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.