Rozšířená opatření proti koronaviru. Česko zavírá školy a zakazuje akce pro víc jak 100 lidí

10. březen 2020

Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO po jednání Bezpečnostní rady státu oznámil, že od úterý ruší v Česku kvůli koronaviru akce nad 100 lidí. „Zakazují se od 10. března od 18:00 divadelní, hudební, filmové a další umělecké, sportovní, náboženské akce, trhy, veletrhy, veřejné i soukromé.“ Zároveň budou od středy zavřené všechny základní školy a střední školy.

Čtěte také

Kromě univerzit se potom od středy zavírají všechny školy. „Od 11. března se zakazuje osobní přítomnost žáků a studentů na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školách,“ dodal předseda vlády.

„Jsme přesvědčeni o tom, že již zavedená opatření i ta nová jsou správná, aby se zabránilo šíření viru tak, jak k tomu došlo k Itálii. Naše hlavní starost se zdraví našich občanů. Žádáme občany, aby opatření pochopili a podpořili,“ dodal Babiš.

Podle premiéra je ale také z ekonomických důvodů důležité, aby lidé docházeli do práce. 

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Lidé by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z hnutí ANO měli chovat odpovědně a dodržovat základní hygienické návyky.

„Jako je mytí rukou, pravidla respirační hygieny, dodržování bezpečného odstupu. Víme, že ten perimetr je zhruba 1,5 až 2 metry, kdy může dojít k nákaze. Doporučujeme si nepodávat ruce, nelíbat se, nedotýkat se obličeje, ústa a očí po kontaktu s povrchem ve veřejném prostoru, vyhýbat se davům,“ přiblížil šéf resortu.

Čtěte také

V souvislosti s výskytem onemocnění Covid-19 v Královéhradeckém kraji přistupují všechny krajské nemocnice k rozšíření zákazu návštěv, který platil na vybranných odděleních, na plošný zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních. Porodnice nadále vítají přítomnost otců u porodu (pokud nevykazují známky respiračního onemocnění), na oddělení šestinedělí už ale návštěvy chodit nesmějí.

Pro občany, kteří mají dotazy týkající se koronaviru, vyčlenily nemocnice telefonní linky, v areálech také již plně fungují tzv. izolované čekárny, které mají eliminovat kontakt nakažených osob s personálem a dalšími pacienty.

Nemocnice zejména prosí občany, pokud mají podezření na nákazu koronavirem (příznaky a pobyt v zasažené oblasti), aby nechodili do zdravotnického zařízení, ale telefonicky kontaktovali linku 112, případně linky nemocnic zveřejněné na webových stránkách, Krajskou hygienickou stanici, či Kliniku infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Kontaktní izolované prostory v nemocnicích slouží pro pacienty, kteří v rozporu s doporučeným postupem dorazí do nemocnice osobně. Nemocnice Trutnov a Nemocnice Náchod, Broumov a Rychnov pořídily pro tyto účely stavební buňky, které vybavily potřebným materiálem a informacemi.

Nemocnice Jičín a Dvůr Králové nad Labem vyčlenily stávající vhodné prostory. Cesta k nim je vyznačena na pláncích vyvěšených u vstupů do nemocnic. Pacient se z této čekárny může telefonicky spojit s personálem nemocnice, který se obrátí na epidemiologa a bude se dále řídit jeho doporučením. Poté, co pacient místnost opustí, budou tyto prostory kompletně vyčištěny desinfekcí.

Informace pro cestovatele

V souladu s doporučením Ministerstva zdravotnictví ČR jsou krajské nemocnice zásobeny ochrannými pomůckami na dva měsíce běžného provozu a holding očekává do konce tohoto týdne dodávku ochranných pracovních pomůcek, kterou organizuje přímo Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Čtěte také

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autor: baj | zdroje: iROZHLAS.cz , Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související