Vzorky lidí, u kterých je podezření nákazy koronavirem, už testuje i hradecká fakultní nemocnice

6. březen 2020

Královéhradecká krajská záchranka a hradecká fakultní nemocnice začaly spolupracovat při odběrech vzorků u lidí, u kterých je podezření na nakažení koronavirem. Přímo v nemocnici se pak vzorky nově testují. 

Fakultní nemocnice Hradec Králové je od dnešního dne oficiálním místem na testování vzorků lidí, u kterých je podezření na nakažení koronavirem.

Čtěte také

Od čtvrtečního večera v Královéhradeckém kraji také funguje odebírání vzorků přímo u lidí doma. Spolupracuje na něm právě hradecká nemocnice a zdravotnická záchranná služba.

„Výjimečná je především v tom, že samo v sobě ukrývá filtr-ventilační jednotku. Takže celý uzavřený zadní prostor dokáže fungovat na bázi podtlaku," popisuje vedoucí bio hazard týmu Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje David Němec hlavní výhody speciální sanitky, která je na základně letecké záchranky v areálu hradecké nemocnice a teď je neustále připravena vyrazit k pacientům, u kterých je podezření na nákazu koronavirem.

Do pátečního dopoledne zatím takto sanitka vyrazila jednou

„Dostaneme výzvu od dispečinku jak s místem, tak s instrukcí, kde si máme nabrat sestřičku z infekční kliniky. Ta přijde už připravená k nám do vozu a my ji dovezeme na místo. Ona provede odběr vzorku od pacienta v domácím prostředí, myslím si, že se jedná jen o výtěr. Ten uloží do transportního obalu a svlékne se z ochranných pomůcek, které uloží do pytle," vysvětluje David Němec.

Fakultní nemocnice Hradec Králové je odedneška oficiálním místem na testování vzorků lidí, u kterých je podezření na nakažení koronavirem

Musí mít celotělové ochranné obleky celá posádka sanitky?

Čtěte také

„Jsme na to připraveni, kdyby k něčemu došlo. Ale v podstatě jsme schopni s tou sestřičkou komunikovat intercomem v rámci vozu. Takže my s ní vůbec nemusíme přijít do styku."

Odebrané vzorky míří do laboratoří Fakultní nemocnice. Co se s nimi přesně děje vysvětluje ředitel nemocnice Vladimír Palička.
„Stojíme v molekulárně-biologické laboratoři Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Tedy na pracovišti, které je specializované na vyšetření přítomnosti lidských nukleových kyselin, ale také extrahumánních, tedy virových, bakteriálních a podobně."

Od kdy může hradecká nemocniční laboratoř testovat vzorky na koronavir?

Fakultní nemocnice Hradec Králové je odedneška oficiálním místem na testování vzorků lidí, u kterých je podezření na nakažení koronavirem

„Ostrý provoz odstartoval dnes, tedy v pátek 6. března 2020. A jsme připraveni ho udržovat i během víkendu, jak bude zapotřebí. Laboratoř je velmi dobře vybavená, na to bylo samozřejmě zapotřebí vypracovat speciální metodiku, která je cílená na genové charakteristiky koronaviru COVID-19. Zátěž to je, ale není taková, aby byla nepřekonatelná. Zvládli jsme to bez problémů," dodává Vladimír Palička.

Čtěte také

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související