Domovy důchodců a nemocnice v Královéhradeckém kraji reagují na šíření koronaviru v Česku

3. březen 2020

Různé instituce v Královéhradeckém kraji přijímají opatření v souvislosti se šířením koronaviru. V regionu zatím testy nepotvrdily žádného nakaženého. I přesto například některé domovy pro seniory úplně zakazují návštěvy svých klientů. Podrobnosti zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Situace v domovech seniorů napříč Královéhradeckým krajem se liší místo od místa. Jiná opatření mají i zařízení, které jsou nedaleko od sebe.

Čtěte také

Například zatímco Domov důchodců v Borohrádku na Rychnovsku zatím návštěvy nikterak neomezuje, pouze pořídil účinnější typ dezinfekce na podlahu a přibydou dávkovače dezinfekce rukou, tak ve zhruba osm kilometrů vzdáleném Geriatrickém centru v Týništi nad Orlicí v domově pro seniory platí úplný zákaz návštěv.

Jaká je situace v jednom z největších zařízeních v Královéhradeckém kraji - v Domově u Biřičky v Hradci Králové popsala ředitelka Daniela Lusková.
„Máme dezinfekci a roušky. Návštěvy, které k nám přicházejí, jsou hned u vchodu upozorněny na dvou informačních cedulích, že mají roušky a dezinfekční prostředky preventivně použít. Znovu zdůrazňuji, že preventivně, protože v tuto chvíli zde není ani koronavirus ani chřipka."

Opatření přijala i královéhradecká univerzita. Jak konkrétně vypadají?

Univerzita Hradec Králové také pořídila speciální antibakteriální gely a přistoupila k okamžitému zákazu výjezdů a příjezdů akademiků i studentů do a z rizikových oblastí, kde se koronavirus nejvíce šíří, jako je například Čína, Írán, Jižní Korea nebo severní Itálie.

Vysoká škola dále doporučila studentům i zaměstnancům do těchto míst nevyjíždět.

Mytí rukou, čistota (ilustrační foto)

Královéhradecký kraj dnes ve svých nemocnicích spustí kvůli riziku koronaviru provoz speciálních odběrových míst pro lidi, kteří se vrátí z rizikových oblastí a nedodrží postupy stanovené hygieniky, tedy aby zůstali doma a nejprve telefonicky kontaktovali lékaře.

Testy na koronavirus by měla nově dělat přímo hradecká nemocnice

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí navečer rozhodlo, že testy budou dělat vedle Státního zdravotního ústavu v Praze i další místa, mezi nimi tedy i Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Čtěte také

Podle informací lékařského náměstka ředitele nemocnice Zdeňka Tušla je situace taková, že se nemocnice na testování připravuje. Celý proces je poměrně složitý, nejdříve musí například vlastní odběry posílat i na kontrolu do Prahy.

Podle současných odhadů by tak samostatné testování mohlo v Hradci Králové začít v druhé polovině týdne.

Zatím u žádných lidí na infekční klinice hradecké nemocnice, u kterých bylo podezření na onemocnění Covid 19, které koronavirus způsobuje, testy nákazu nepotvrdily.

Hradecká fakultní nemocnice zakázala návštěvy

Fakultní nemocnice v Hradci Králové dnes kvůli riziku koronaviru preventivně zakázala návštěvy na vybraných klinikách a pracovištích. Opatření bude platit do odvolání.

Muž v Děčíně s nasazenou rouškou

Již v pondělí zakázala návštěvy na všech odděleních soukromá nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku.

Čtěte také

Zákaz návštěv platí ve fakultní nemocnici na všech jednotkách intenzivní péče, na všech odděleních na IV. interní hematologické klinice, na klinice onkologie a radioterapie, na plicní klinice a na klinice infekčních nemocí. Návštěvy nesmí ani na oddělení F, G a H na III. interní gerontometabolické klinice.

Nemocnice patřící Královéhradeckému kraji zatím zákaz návštěv nevyhlásily. Podle mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilové se ale dá předpokládat, že omezení zavedeno bude.

Kraj neuvažuje o zřízení infekčních lůžek ve svých nemocnicích. Jediné lůžkové zařízení pro infekčně nemocné v hradeckém kraji je ve fakultní nemocnici. Má kapacitu až 100 lůžek.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.