Město Hradec Králové informuje o preventivních opatřeních na Hradecku proti koronaviru

30. leden 2020

Vzhledem k situaci týkající se šíření koronaviru 2019-nCoV, město Hradec Králové informuje o preventivních opatřeních, která jsou doporučena všem občanům. Zároveň uvádí pokyny pro osoby, které přicestovaly z postižených oblastí. 

Čtěte také

„Dostali jsme instrukce od Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje, které jsou především preventivního charakteru. Chci zdůraznit, že se v Hradci Králové zatím neobjevilo ani podezření, ani potvrzení nakažení koronavirem,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek z ODS.

První regulační opatření je pro osoby, které jakkoliv přicestují z rizikových oblastí (Čína) a nemají zdravotní obtíže, aby kontaktovaly Krajskou hygienickou stanici na telefonním čísle 495 058 111 nebo e-mail: khshk@khshk.cz. Následně budou spojeny s epidemiologem.

Osoby, které jakkoliv přicestují z rizikových oblastí a mají zdravotní obtíže, musí ihned kontaktovat Kliniku infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové, v pracovní době od 7:30 - 15:30 na telefonním čísle 601 130 894 a v mimopracovní době 15:30 - 7:30 na čísle 721 417 310.

Další aktuální informace pro občany poskytuje průběžně ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách www.mzcr.cz.

Virus se přenáší kapénkami a sekrety jak vzduchem, tak kontaktem a následným přenesením na sliznice zejména rukama. Provizorní ochranou je rouška, nicméně viry jsou velikosti desítek až stovek nanometrů, takže skutečně účinnou ochranou je až respirátor s úrovní ochrany FFP3.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Zásadní je důkladná hygiena rukou s použitím alespoň alkoholových desinfekčních přípravků, nejlépe přípravků s virucidním účinkem (uvedeno na etiketě). Inkubační doba je 1-14 dnů.

autor: baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.