Žluč produkují játra a žlučník je zásobárna. Teď je vhodná doba zregenerovat a udělat jarní očistu
Radioporadna zaměřená na žlučník, protože březen je měsíc žlučníku. Soustředíme se na jarní očistu a podporu zdraví s důrazem na propojení s přírodou. Jaro je ideální čas pro detoxikaci a také regeneraci těla a žlučník hraje v tomto procesu klíčovou roli.
Naším hostem je PharmDr. Daniela Suchánková, Ph.D. z Katedry farmakognozie a farmaceutické botaniky Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.
Proč je žlučník důležitý pro naše tělo? Co vlastně dělá?
Žlučník není úplně životně důležitý orgán, ale je to taková zásobárna žluči. Tu produkují játra a ve žlučníku si žluč uschováme pro čas spotřeby. Pokud něco žlučník nemá, tak to úplně nevadí, ale hůře se mu tráví třeba tučná strava.
Čtěte také
Tedy se žlučníkem souvisejí játra. Máme se na ně nějak zaměřovat?
Určitě, protože teď po zimě, kdy jsme měli období hodně tučného jídla, začíná masopust. V tomto období je vhodné odlehčit játrům, zregenerovat je a udělat si takovou jarní očistu, jak se říká. Odlehčit stravu, zařadit do jídelníčku hodně zeleniny a trošku ulehčit tělu. Žlučník je možná takovým poznávacím znamením, jak nám funguje tělo.
Většinou, když nám žlučník dělá problém, tak jsou tam problémy třeba se žlučovými kameny nebo problémy, kdy žluč správně neodtéká, jsou tam ucpané cesty a potom může docházet k bolestivosti břicha, k záchvatům, žlučníkovým křečím, což může být velice nepříjemné a musí se vyhledat lékařská pomoc.
Začínají vyrůstat první jarní byliny a první léčivé rostliny, které můžeme sbírat a které nám pomohou v různých potížích.
Čtěte také
Co v těchto dnech už najdeme v přírodě? Co roste?
Pomalu nám začínají růst léčivé rostliny, najdeme třeba prvosenku jarní nebo vyšší. Znáte ji asi pod názvem Petrklíč. A sbírají se kořínky a květy. Tato bylinka nám pomůže na kašel. Nebo Medvědí česnek je velice oblíbená jarní rostlina. Obsahuje spoustu vitamínů a protizánětlivých, antibakteriálních látek, takže je velice zdravá.
Často se stává, že medvědí česnek si lidé pletou například s listy konvalinek a dochází k otravám. Člověk by si měl nejdříve nastudovat, co jde sbírat. To je opravdu první pravidlo. Medvědí česnek, když ho pomnete v dlani, tak voní krásně po česneku. To je hned takový první poznávací znak.
A konvalinku nejlépe poznáte když kvete. Květy konvalinek jsou takové bílé zvonečky. Tedy i potom podle květu se to dá rozeznat.
Čtěte také
Dá se medvědí česnek vypěstovat i na zahrádce?
Určitě, ale potřebuje dostatečnou vlhkost a kyselou půdu, spíše stinné místo. Tedy pokud nemáte tyto podmínky, tak se pěstuje hůř.
Možností jarní očisty je mnoho. Je ale něco, čeho bychom se měli naopak vyvarovat? Co byste v žádném případě nedoporučovala.
Pokud by měl člověk problémy třeba s játry, tak na jaře roste léčivá rostlina, asi ji všichni znáte, je to podběl. Nejdříve se dají sbírat květy a potom později, v dubnu a květnu vyrůstají listy, které se také sbírají a používají do různých směsí na kašel. Ale tato rostlina obsahuje tzv. pyrolizidinové alkaloidy, které jsou toxické pro játra.
Tedy s podbělem se musí opatrně. Doporučené užívání je jen 14 dní a maximálně třikrát v roce kvůli toxicitě na játra.
Celou radioporadnu s PharmDr. Danielou Suchánkovou, Ph.D. z Katedry farmakognozie a farmaceutické botaniky Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Kopřiva je velký dar přírody, použít se může celá. Semínka jako afrodisiakum dávají „oheň do beder“
Vrcholí svátky jara, které bývají svěží, patří k nim také zelená barva. Samozřejmě jde o symbol znovuobnovení sil a regenerace, symbol nového života v přírodě.
-
Jednoduchý a zdravý kopřivový a pampeliškový koktejl doporučuje na jaře kosmetička Vlasta Libotovská
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
-
Aronie = přírodní dar nebes. Dá se užívat čerstvá, tepelně neupravená. Má silné antioxidační účinky
V září na zahrádce sklízíme hrozny, poslední letní jablka, švestky, zraje aronie i sladkoplodé jeřabiny. Průběžně sklízíme spadané plody a sušíme je na křížaly.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.