Pejsek se nesmí nudit, naučte se spolu bavit, usmívá se kynoložka roku v dogdancingu

25. březen 2019

Ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové dnes vítáme Alenu Smolíkovou, což je kynoložka roku 2011, Mistryně Evropy v dogdancingu, účastnice Mistrovství světa v dogfrisbee. A také finalistka talentových show Česko Slovensko má talent a Talentmánie. 

Přes všechna ta ocenění a úspěchy, jste Aleno předpokládám především velká milovnice psů, kteří jsou vaší největší životní láskou. Je to tak?
Ano, máte pravdu, je to tak.

Alena Smolíková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Představte nám vaše pejsky, protože jsou tu s vámi dvě border kolie. Jak se jmenují?
Mám s sebou Kiru, šestiletou border kolii a Jerry, devítiletou border kolii. Potom doma mám ještě tři pejsky, Chipsy a Britney, to jsou důchodkyně, je jim 11, 12 let a mladou Foxi, to je dvouletá border kolie. Takže mám doma takovou velkou smečku.

Když chcete vyhrát Mistrovství Evropy nebo světa, tak to jde většinou minimálně po pěti, šesti letech tréninku.
Alena Smolíková, kynoložka roku 2018 v dogdancingu

Vzpomenete si, jak to všechno začalo? To je taková klasická otázka pro všechny, tedy i pro kynology a chovatele. Kde se vzala vaše láska ke zvířatům? Měla jste jako malá například křečka?
Já jsem měla od malička hrozně ráda zvířata. Měla jsem křečka a strašně moc jsem chtěla koně, ovšem ten mi u rodičů neprošel. Tak jsem potom chtěla pejska a to naštěstí prošlo. Když mi bylo osm let, tak mi pořídili prvního pejska. S ním jsem začala chodit na cvičák, a tak to vlastně celé začalo.

Alena Smolíková - vítězka ankety Kynolog roku 2018 - kategorie Dogdancing a Mistr Evropy v Bikejöringu a dalších kategoriích

A už tenkrát to byla border kolie?
Ne, tenkrát to byl Americký stafordšírský teriér. Po něm jsem měla labradorku, a pak teprve přišla na řadu border kolie.

Já mám rád labradory, také jsme měli dva. A teď už máme jednu holku labradorku. Už tenkrát jste si zkoušela s pejsky taneční kroky? Nebo co je to vlastně onen dogdancing, psí tanec.
V podstatě se dá říct, že je to psí tanec. Dogdancing, lidé to hodně nazývají psí tanec. Já jsem začínala s agility, když jsem začala chodit na cvičák. A tam jsem zjistila, že existuje ještě něco jiného, úplně to dogdancing ještě nebyl, byly to spíš jen takové triky. Trénovali jsme slalom mezi nohama, otočky a mně to hrozně zaujalo. Tak jsem si začala zjišťovat víc informací. A zjistila jsem, že je to přímo sport, který se jmenuje dogdancing a začala jsem se tomu věnovat naplno.

Psi Aleny Smolíkové ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Hodí se dogdancing pro všechny plemena, nebo je to vyloženě vhodné jen pro border kolie, které jsou v této disciplíně možná nejlepší?
Já si myslím, že je to sport pro všechny pejsky, protože vždy svou sestavu můžete tomu pejskovi přizpůsobit. Takže pokud pejska zvládnete namotivovat, tak to zvládne opravdu jakékoliv plemeno.

Já jsem si říkal, že právě border kolie jsou hodně chytré, inteligentní i hravé. Tak to i rády dávají najevo. Že prostě mají rády pohyb, kontakt s člověkem a různé fígle.
Ony jsou právě hodně hyperaktivní, takže je potřeba je zaměstnat. Takže border kolie s vámi bude ráda dělat v podstatě cokoliv, ale nemyslím, že přímo na dogdancing by to bylo úplně nejlepší plemeno. Právě tím, jak jsou chytré, tak se kolikrát tu sestavu naučí nazpaměť, a potom třeba předbíhají. Kdežto, když cvičím s jiným pejskem, není to border kolie, tak ten udělá co má nacvičené, to předvede. Kdežto border kolie kolikrát začne vymýšlet, že už jí ona sestava přijde moc známá, tak si občas něco nového vymyslí.

Alena Smolíková - vítězka ankety Kynolog roku 2018 - kategorie Dogdancing a Mistr Evropy v Bikejöringu a dalších kategoriích

Už se nudí.
Přesně tak, už se nudí. Takže si nemyslím, že by border kolie byla úplně nejlepší plemeno na dogdancing.

Policejní kynolog si bere práci domů. Výcvik a péče o čtyřnohého parťáka pokračuje neustále

Belgický ovčák malinois při výcviku

Jaká jsou nejčastější plemena využívaná u Policie České republiky? Přebírají policisté už vycvičeného psa nebo se mu věnují osobně od štěněte? Jak probíhá výcvik? Co všechno musí umět hlídkový a pátrací pes? Co patří k nejtěžším psím disciplínám? Mají všichni policejní psovodi sjednocené povely? Existuje něco jako policejní psí akademie? 

Ovšem vy máte každopádně za sebou velké úspěchy. Řekněte, co jste už všechno s pejsky vyhrála?
Je toho spousta, nejúspěšnější byla Keysi, má nejstarší fenka, která bohužel loni umřela. Ta vyhrála spoustu závodů. Vyhrála asi desetkrát mistrovství republiky, mistrovství Evropy jak v dogdancingu, tak v dogfrisbee, vyhrála Kraft, soutěž v Anglii. Opravdu toho bylo spoustu. Žádný další můj pejsek ji zatím nepřekonal. Momentálně nejúspěšnější je Jerry, ta vyhrála dvakrát mistrovství republiky v dogdancingu. Na mistrovství Evropy byla druhá, na mistroství světa byla také druhá, letos v Anglii byla také druhá. Takže Jerrinka je taková mistryně druhých míst.

Jerry je tedy velká hvězda. A Kira je tedy mladší?
Kira je mladší o tři roky.

Alena Smolíková - vítězka ankety Kynolog roku 2018 - kategorie Dogdancing a Mistr Evropy v Bikejöringu a dalších kategoriích

Takže ji možná ještě nějaké takové velké úspěchy teprve čekají.
Tak Kirinka už je také mistryně republiky v dogdancingu. Ale bohužel loni jí zjistili vadu srdce, takže nesmí být úplně moc v zátěži. Takže musí spíš odpočívat, už Jerry asi v těch úspěších nedožene.

Alena Smolíková - vítězka ankety Kynolog roku 2018 - kategorie Dogdancing a Mistr Evropy v Bikejöringu a dalších kategoriích

Pojďme ještě k těm talentovým televizním soutěžím, Talentmania a potom Československo má talent. Jak na to vzpomínáte? Musela jste být strašně nervózní, protože jste se dostala až do úplného finále, což byl už přímý televizní přenos.
Právě na to moc nerada vzpomínám, protože to opravdu byly velké nervy. Ty živé přenosy začínaly už, tuším, od semifinále. Takže minimálně třikrát přímý přenos a to bylo opravdu náročné. Já jsem si říkala, že kdybych tam šla bez psa, tak nervózní nejsem, ale s tím psem člověk nikdy neví, co pejsek udělá či neudělá. Dá se říct, že vlastně nikdy ta sestava nevyjde úplně stoprocentně podle představ.

Nikdy to zkrátka není úplně stejné.
Nikdy to není stejná sestava.

Kdo byl tedy víc nervóznější, vy nebo Jerry?
Asi já. Tedy snažím se samořejmě nebýt nervózní, protože se to na psa přenáší. Takže je pro mě vždy důležitý snažit se být co nejvíce v klidu.

Alena Smolíková - vítězka ankety Kynolog roku 2018 - kategorie Dogdancing a Mistr Evropy v Bikejöringu a dalších kategoriích

Kolikátí jste tenkrát skončili v těch obou televizních soutěžích?
My jsme v obou dvou byli na druhém místě. Pokaždé zvítězil operní zpěv.

Je to úžasný výkon, že jste skončili na druhém místě. Jak se vůbec pejsek naučí tančit? Jak dlouho to trvá? Kdyby nás poslouchal někdo, kdo má doma pejska a chtěl by něco takového také zkusit?
Dá se říct, že záleží hodně na člověku, jak on je zkušený, tak to pejskovi půjde. Vždycky záleží na člověku a zhruba dva roky trvá, než pejsek zvládne nějakou jednodušší sestavu. On se musí nejdřív naučit jednotlivé cviky. Tam každý cvik trvá různě dlouhou dobu. Třeba nějaký jednodušší trvá měsíc, složitější může zabrat i rok. A na sestavu pejsek potřebuje zhruba 20 cviků. Takže se dá říct, že po dvou letech tréninku je pejsek schopný předvést nějakou jednodušší sestavu. A potom, když by chtěl vyhrát například Mistrovství Evropy nebo světa, tak to jde většinou po pěti, šesti letech tréninku.

Ochrnuté psy staví zpět na nohy. První česká psí fyzioterapeutka s prestižním britským vzděláním

Péče o pohybový aparát sportovního psa

První česká psí fyzioterapeutka s prestižním britským vzděláním Stephanie Kašparová v naší radioporadně. Téma: fyzioterapie psů - manuální terapie, regulující nesprávné postavení kostí, obratlů a kloubů.

A určitě je lepší nezačínat s tréninkem sám, ale poradit se s někým zkušenějším.
Určitě, pokud člověk nemá zkušenosti, tak je lepší vyhledat nějakého trenéra, který vám poradí. Je to určitě lepší.

Vy jste o tom dokonce napsala knížku.
Napsala jsem knížku, kde je návod, jak naučit psy 60 základních triků.

Vy jste se ale také dokonce zúčastnila Šediváčkova longu, slavného závodu psích spřežení v Orlických horách?
Je to tak, vždycky to byl můj sen a nakonec jsem ho jela dvakrát. Jednou nenapadl sníh, takže jsme jeli na koloběžkách a podruhé už naštěstí sníh byl, takže jsem jela na běžkách se dvěma psy.

Alena Smolíková - vítězka ankety Kynolog roku 2018 - kategorie Dogdancing a Mistr Evropy v Bikejöringu a dalších kategoriích

Ale to jste nejela se svými holkami.
Ne, měla jsem půjčené pejsky husky.

Dal by se vůbec jet takový závod psích spřežení i s borderkami?
Dá se určitě jezdit, běhá se buďto canicross, což je s jedním pejskem. Bikejöring, to je na kole s jedním pejskem anebo na koloběžce.

My vám budeme samozřejmě držet palce i v dalších soutěžích. Na podzim vás zase čeká hodně práce s pejsky na soutěžích, viďte?
V září máme dvě mistrovství Evropy, jedno v dogdancingu, druhé v dogfrisbee, obojí je v Itálii. V říjnu potom máme mistrovství světa v USA a v listopadu mistrovství světa v dogdancingu v Německu.

Tak třeba se ještě do té doby někdy potkáme. Protože určitě vystupujete na nejrůznějších akcích.
Určitě, o víkendech většinou vystupujeme na akcích.

Alena Smolíková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Mějte se moc hezky, Aleno, děkuji za rozhovor a na shledanou.
Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související