Smrtelně jedovatá bojga africká, triatlon s pralinkami a zázrak jménem lykopen. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Představíme vám pestrobarevného hada se zvláštním jménem bojga africká neboli bomslang. V Safari parku Dvůr Králové uvidíte rodičovský pár, který přivedl na svět dvě mláďata. Ta měří 25 cm a jsou ještě v zázemí pavilonu Vodní světy. Jejich hlavní starostí je nabírat na váze i na délce.

Vzácně chovaná bojga africká je velmi zajímavé stvoření - má velké oči, vidí binokulárně, což je u hadů vzácnost, je bystrá, rychlá, ale, bohužel, také velmi jedovatá. Pro další zajímavosti o bojgách se vypravila redaktorka Dana Voňková za zoologem Pavlem Mouchou a cestou se setkala i s jednou sympatickou rodinou.

Čtěte také

Ve studiu vítám sympatickou a krásnou dámu, která je sice křehkou majitelkou obchodu s pralinkami, ale v několika sportovních disciplínách by to nandala i mnoha mužům. Vendula Frintová, rodačka z Náchoda, nejlepší tuzemská triatlonistka.

„Triatlon jsou sice tři disciplíny, ale čtvrtou je depo. A říká se, že úvodní plavání vám závod nevyhraje, ale může vám ho prohrát," říká v rozhovoru pro Český rozhlas Hradec Králové Vendula Frintová, česká reprezentantka v triatlonu.

Čtěte také

V naší kosmetické poradně vítáme Vlastu Libotovskou, která už přes 20 let rozdává své rady a doporučení od rozhlasového mikrofonu. Spousta lidí se teprve na svoji dovolenou chystá. A právě létu ještě chceme věnovat dnešní poradnu, protože na podzim a podzimní kosmetické přípravky je ještě dost času.

Sluneční lázeň je v létě důležitá, dostáváme do sebe hodně vitaminu D pro naše kosti. A opálení vypadá sexy. Celkově je pleť taková omládlá, ale všeho vždy s mírou. Když to někdo přežene, tak má potom samozřejmě pleť vysušenou, dělají se hodně vrásky a pigmentační skvrny.

autor: baj
Spustit audio

Související