Rostliny magické a sílu dodávající. Letní radioporadna se zkušenou bylinkářkou Radkou Svatošovou

19. srpen 2022

Budeme mluvit o bylinkách, které nám dodají sílu a energii, možná nás i ochrání. To vše už znaly naše babičky. Naším hostem je Radka Svatošová z bylinkové školy Zelená louka, odbornice na bylinky.

Radka Svatošová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Teploty stoupají vysoko, co byste doporučila v těchto horkých dnech?
Nejraději mám v tomto teplejším období roku tzv. fermentované limonády. A můžete si je udělat i doma. Je to na způsob bezových květů, kdy se dají do vody macerovat květy, přidá se pokrájený bio citron a dostatek cukru na to, aby skutečně proběhlo kvašení, tedy fermentace. A pak se limonáda dál někam na teplé místo na sluníčko.

Dnes si ani tolik nepovídáme o léčivých účincích rostlin jako opravdu spíše o energii a o tom, jaký pocit z nich máme, jak na nás působí.
Radka Svatošová, bylinkářka

A podle teploty, podle toho, zda jsme tam třeba přidali i nějaké kvasinky nebo kousíček droždí, tak se nám za pár dní, někdy za den za dva či tři, vytvoří lahodná šumivá limonáda. A tyto limonády my doma pijeme prakticky pořád, protože krásně osněží, jsou nakyslé, nejsou přeslazené, někdy tam ta sladkost není vůbec cítit. Nápoje v nejrůznějším stupni fermentace či kvašení jsou u nás na denním pořádku.

Jaké bylinky jste pro vás vybrala pro toto roční období?

Čtěte také

Tohle téma mám moc ráda, baví mě dávat informace dohromady. A zjistila jsem, že by to bylo na knížku, protože výběr je velký. A ono téma jsme si dnes pojmenovali jako rostliny sílu dávající a rostliny magické. Takže bych to možná rozdělila do několika podskupin, kterým se postupně můžeme věnovat.

První skupinka, to jsou posilující rostliny, sílu dávající, kterým se někdy říká adaptogeny. To jsou rostliny, které nám pomůžou zlepšit imunitu, které podpoří naše zdraví, ale i mládí, energii i vitalitu. To jsou adaptogeny.

Pak máme tzv. silové rostliny. To je už trošku něco jiného, to už se opravdu blíží spíš magii. To jsou rostliny, které jsou našimi průvodci a ochránci.

Čtěte také

Mohou nám pomáhat v mnoha směrech a každý má takové rostliny své. Možná, když se nad tím posluchači zamyslí nebo si vzpomenou a uvědomí si, že mají určité rostliny, které je nějakým způsobem provázejí a přitahují je, mají svůj strom.

A pak jsou rostliny, které takto působí na většinu lidí. To je samozřejmě třeba královna květin růže. Nebo to může být lípa či lilie. To jsou rostliny, které jsou všeobecně známé a hodně lidí z nich cítí krásnou energii nebo sílu.

A můžeme se zároveň dotknout i rostlin, které působí nějakým způsobem magicky. To neznamená, že v sobě obsahují nějaké chemické látky, ale skutečně takové působení tam může být a naši předkové ho využívali. Napadá mě třeba ochranná rostlina čistec a podobně. A samozřejmě, že mezi všemi těmito rostlinami jsou hranice hodně neostré. Takže i jednu rostlinu si můžeme zařadit i do více kategorií.

Čtěte také

Dnes si ani tolik nebudeme povídat o léčivých účincích rostlin jako opravdu spíše o energii a o tom, jaký pocit z nich máme. Tedy mohou to být klidně rostliny, které máme doma na stole a každý den si s nimi vlastně popovídáme. Může to být starý dub, za kterým rádi chodíme. Může to být keř, který na nám na zahradě dělá dobře a působí na nás.

Ještě bych možná zmínila takové naše dva domácí ochránce a to sporýš a bez. Obě ty rostliny přišly k nám na zahradu, aniž bychom nad tím nějak přemýšleli. Sporýš jsme si třeba přivezli z jednoho rumiště v cizině. Naprosto intuitivně jsem si ho dala přímo proti domovním dveřím do bylinkové zahrady.

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz

A teprve, když jsem se s tím sporýšem začala seznamovat, tak jsem zjistila, že to je silný ochránce. A tak ho také vnímáme. Byť je silně léčivý, tak na tento sporýš nesaháme, netrháme ho, ale necháváme růst.

Jana Kudyvejsová a Radka Svatošová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou bylinkovou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související