Recept na pradávný posilující lék oxymel. Bylinka, ocet a med dohromady pro zdraví našich kostí

21. říjen 2021

Nemalý podíl na podpoře zdravých kostí mají i byliny. Osteoporóza je onemocnění spojené s řídnutím kostí. Pro zdravé a pevné kosti potřebujeme především kvalitní výživu s dostatkem minerálů, ale i bílkovin a dalších látek. Důležitý je také pohyb nejlépe na čerstvém vzduchu. Ale pomoc může nabídnout i příroda. Jaké je prevence a podpůrná léčba pro lidi, kteří osteoporózou trpí?

Radky Svatošové jsme se v naší radioporadně zeptali na bylinky vhodné pro zdravý pohybový aparát.

Čtěte také

„Některé bylinky a prostředky můžeme využít na prevenci i na léčbu, ale samozřejmě lepší je bylinkami předcházet problémům a vylaďovat tělo do rovnováhy harmonie ve chvíli, kdy je to ještě snadné a ne, kdy už si opravdu zaděláme na větší zdravotní problém."

„Bylinkami opravdu můžeme podpořit i svoje kosti. Je to přímá cesta, ale současně i trošku nepřímá. Právě problémy s osteoporózou a kostmi mohou být způsobeny i hormonálně, to bývá problém hlavně žen, protože hormonální činnost u nich vyhasíná většinou kolem menopauzy a po ní. Muži to mají nastaveno trošku jinak," říká Radka Svatošová.

Čtěte také

„Jednou z nejběžnějších a pro mne hodně sympatických bylinek, kterou můžeme využít na vyladění hormonální činnost a podpořit naše tělo, je jetel, ať už červený nebo plazivý. On má prakticky stejné účinky jako sója, ale můžeme si ho nasbírat pohodlně na loukách. Opravdu podporuje u žen hormonální činnost a můžeme ho využívat i do čajových směsí nebo si z něj vyrobit tinkturu."

„Další takovou bylinkou pro ženy je řebříček, který umí nejen vyladit ženské problémy, ale je také velmi dobrý na kosti a tvorbu kostní dřeně. Je to opravdu unikátní bylinka, která se dá použít i při vážnějších problémech typu myelomu a podobně. Zase doporučuji ho buď přidat do čajových směsí nebo si udělat tinkturu. Ta se může používat vnitřně po kapičkách nebo i zevně na mazání bolavých kloubů a podobně," doporučuje Radka Svatošová.

Čtěte také

„Chtěla bych zmínit asi nejslavnější bylinu, která umí scelovat kosti a tou je velmi hojná bylinka kostival. Už název napovídá, že je na kosti dobrá. Kořen můžete uchovávat podobně jako třeba kořeny petržele nebo mrkve ve vlhkém písku a používat ho vždy čerstvě nastrouhaný. Je nesmírně hojivý, opravdu umí kosti podpořit a spojit dohromady, takže je dobrý v nastrouhané formě v podobě obkladů i při osteoporóze."

„Dá se z něj vyrobit tinktura a může se používat i vnitřně, ale tady bych doporučovala opatrnost, protože kostival obsahuje určité alkaloidy, tedy není to bylina, kterou bychom měli užívat třeba rok v kuse. Opravdu jen při potížích nebo po nějakou dobu. Můžeme také konzumovat mladé lístky, které se hodí i do kuchyně. Jsou výborné třeba smažené na oleji."

„A co se týče potravy, tady bych zmínila vynikající lék na kosti, zejména pro starší lidi, udělat si domácí vývary z kostí. Měli bychom vývar vařit tak dlouho, dokud se kosti úplně nerozpadnou, dá se říct. A klidně můžeme přidat i další části zvířat, tedy chrupavky i kůži, a vše velmi pomalu mírným varem vařit, klidně přes noc nechat probublávat," vysvětluje Radka Svatošová.

Zaujala vás bylinková škola Zelená louka? Podívejte se na její webové stránky!

„Já do takového vývaru přidávám ještě spoustu dalších ingrediencí. Samozřejmě kořenovou zeleninu, koření, ale třeba i kousek zázvoru, cibuli se slupkou, česnek se slupkou. Aby se látky z rozvařených kostí lépe vstřebávaly, tak je dobré přidat třeba jednu nebo dvě lžíce octa či citronu, nebo klidně i víno. Potom se to snáze vstřebává. Vývar je doslova elixír užitečných látek, které podpoří naše kosti."

Domácí ocet a recept na pradávný oxymel

„Je to velmi jednoduché a takový domácí ocet je vynikající lék na všechno možné. Jablečný ocet pomáhá ukládat vápník v kostech, doporučuji ráno a večer vzít dvě lžičky octa a lžičku medu, smíchat dohromady, zalít vodou nebo minerálku a vypít. Kdybychom si to chtěli ještě vylepšit, tak si můžeme z octa a medu vytvořit pradávný lék, kterému se říká oxymel."

„Tady využijeme léčivou sílu bylinek, octa i medu," doplňuje bylinkářka Radka Svatošová.

Čtěte také

„Některou z bylinek, které jsem zmiňovala, třeba červený jetel, dáme zhruba do třetiny zavařovací skleničky. Může být čerstvý i sušený. Potom do dvou třetin sklenici zalijeme přírodním nepasterizovaným octem, ideální je právě jablečný. A zbytek sklenice doplníme medem. To je vlastně všechno a pak to necháme zhruba 2 až 3 týdny odstát na chladnějším místě ve tmě."

„Ono to bude pracovat a vše se krásně spojí dohromady a zfermentuje. Výsledný produkt ani není sladký. Potom oxymel přecedíme do menších skleniček a užíváme po lžících dvakrát až třikrát denně. Je to docela lahodný nápoj, zvláště, když ho smícháme s vodou. Je velmi zdravý a posilující. Tedy bylinka, ocet a med dohromady," usmívá se Radka Svatošová.

Radka Svatošová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Radkou Svatošovou o bylinkách vhodných pro náš pohybový aparát si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.