Při sběru bylinek použijte staré indiánské pravidlo. Prozradí vám ho bylinkářka Radka Svatošová

11. srpen 2021

Není bylina, aby na něco nebyla. Sezóna sběru bylinek vrcholí. Možná jste už zkušení pěstitelé nebo se naopak teprve chystáte něco vysadit. Poradí vám bylinkářka z bylinkové školy Zelená louka, která ví o léčivých účincích bylinek téměř všechno, doslova první i poslední. A ráda poradí i vám.

Radka Svatošová hovoří v naší bylinkové radioporadně.

Čtěte také

Která bylina je vaše nejoblíbenější?
„Tak to je opravdu hodně těžká otázka, protože to určitě není jen jedna bylinka. Ale takový náš bylinkový kamarád je Sporýš lékařský, který jsme si vysadili hned naproti vchodovým dveřím, takže se s ním každý den zdravíme. Tuto bylinku máme v tak velké úctě, že ji vlastně ani moc nesbíráme. Tedy tuto konkrétní rostlinku."

Věříte, že když budeme s květinami mluvit, že se jim bude lépe dařit?
„Určitě, o tom se snad nedá ani pochybovat."

Sbírejme jen byliny, které rostou hojně. Jsou to nejvitálnější rostliny, které jsou i nejléčivější. Takové ty v uvozovkách plevely.
Radka Svatošová, bylinkářka

Je letošní sezóna pro bylinkáře úspěšná?
„Tato sezóna mi dělá opravdu obrovskou radost, protože je už druhý vlhčí rok po sobě. Všechno je nádherně zelené i teď v srpnu. Takže se v podstatě jen raduji při pohledu na zeleň kolem. Protože předchozí roky bylo v létě vše spálené."

V bylinkách se soustřeďuje přírodní síla a my ji můžeme využít. Ovšem prvním předpokladem je, že byliny známe a víme, kdy se mají sklízet.
„Ještě před samotnou sklizní bych zmínila jeden důležitý předpoklad. Je dobré se naučit bylinky poznávat s někým, kdo je už zná. Aspoň jednou si s takovým člověkem vyjít do přírody a každou bylinku si osahat, přivonět. ochutnat. Abychom věděli, co můžeme sbírat."

Čtěte také

„Vůbec se nemusíme trápit tím, že neznáme stovky druhů bylinek. Protože v naší přírodě je přes 4 000 druhů rostlin a možná každá je na něco člověku dobrá. Stačí znát jen ty základní. Rakouská bylinářka Maria Treben doporučovala znát 8 základních druhů a s těmi se skamarádit."

„Tedy prvním předpokladem je umět bylinky poznávat. A potom znát základní způsoby jejich zpracování. To jsou ale ve finále úplně jednoduché a skoro mi přijde zbytečné kupovat si bylinkové produkty někde v obchodech či lékárnách."

V čem jsou vlastnoručně sbírané bylinky lepší?

„Vkládáme do nich svoji vlastní energii. A také vyvíjíme aktivní činnost. To je už samo o sobě léčivé. Můžeme se ale zaměřit na dobu sběru a kvalitu bylin. Nebo se můžeme zaměřit i na fáze Měsíce, který nám teď už začal dorůstat, takže nastal ideální čas pro sběr bylinek. A je to nakonec i nezanedbatelná finanční úspora."

Čtěte také

„Ale už jen to, že vyrazíme do přírody a začneme poznávat, co kolem nás roste a kvete, začneme tomu věnovat pozornost, je obrovský posun. Najednou přírodou procházíte úplně jinak, s větším uvědoměním si souvislostí. Obohacuje nás to."

Doba sběru bylinek má tedy vliv na obsah vody a koncentraci esenciálních olejů v nich?
„Ideální dobou sběru pro převážnou část letních bylin je období letního slunovratu. Ale v ten čas ještě spousta bylinek nekvete, ale tím se vůbec nemusíme trápit. I srpen je vhodný pro sběr. Je slunečno, sucho, přibývá měsíc, takže se vydejme do přírody za bylinkami."

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz

Kolik toho můžeme vlastně z rostliny otrhat, aby mohla dál zdravě růst?
„Tady doporučuji staré indiánské pravidlo. Oni vždy když našli první bylinku, tak ji nechali být. Teprve když našli další od tohoto druhu, tak začali sbírat. Ale minimálně tak, aby aspoň třetina rostlin zůstala neporušená na místě. Já bych to možná posunula ještě trošku dál. Sbírejme jen ty byliny, které rostou hojně. Jsou to nejvitálnější rostliny, které jsou i nejléčivější. Takové ty v uvozovkách plevely."

Radka Svatošová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Radkou Svatošovou o bylinkách si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.