Nejzdravější léky si můžete jednoduše připravit sami. Lékárna roste v zahrádce u vašeho domu

31. leden 2020

Nastal čas využít všech darů, které nám příroda poskytla. Můžeme je sušit, zpracovávat, zavařovat, konzervovat, míchat bylinkové směsi - prostě všechny přírodní produkty uchovat tak, aby nám mohly pomáhat a podporovat naši imunitu.

Lada Klokočníková pozvala do rozhlasové kavárny na bylinkový workshop Radku Svatošovou. Dozvíte se mimo jiné, že bylinky nemají rády ocel a železo.

Využijme bohatství toho, co nám příroda nabízí. Nejvíce našemu zdraví prospěje, pokud budeme konzumovat to, co právě dozrává a roste kolem nás.

Bylinky od kořenů k plodům

Užijme si sladkosti a chuti našeho ovoce a ořechů. Zkusme se vyhnout nákupům dovozového ovoce a zeleniny v supermarketech.

Čtěte také

Tyto produkty jsou pěstovány za použití mnoha chemikálií a cestují k nám často přes půl zeměkoule. Neprospívají ani našemu zdraví, ani životnímu prostředí.

A pokud nemáme vlastní zahrádku, na každé mezi, v lesících či opuštěných zahradách najdeme spousty ovoce, které nikdo nesbírá, ořechy, houby. Anebo si na nejbližším trhu nalezněte „svého" farmáře, který vám za pár korun rád přenechá to, co sám s láskou vypěstoval.

Tři recepty od Radky Svatošové pro vás:

Ořechový čaj proti nachlazení
Suroviny: 2 hrsti skořápek vlašských ořechů, med, 500 ml vody, med (skořice, šípky, pokrájená kůra z biopomerančů, kardamom, hřebíček...)
Vybereme čisté skořápky bez tmavých skvrn, propláchneme je v cedníku a necháme namočené do druhého dne. Můžeme je použít i rovnou bez louhování. Čaj můžeme provonět kouskem skořice nebo dalšími přísadami (viz výše). Vaříme s půl litrem vody tak dlouho, až čaj získá krásnou hnědozlatou barvu. Zpravidla to trvá okolo 15 minut. Čaj necháme zchladnout a dochutíme medem, případně pro dospělé dochutíme kapkou rumu. Čaj nejen dobřě chutná, ale posiluje i při nachlazení a kašli.

Rýmovníkový sirup
Suroviny: 1 mísa listů rýmovníku, zhruba 500 g třtinového nebo krystalového cukru
Do sklenice postupně vkládáme zhruba centimetrové vrstvy listů rýmovníku, které střídáme s vrstvami cukru, a každou vrstvu upěchujeme vařečkou. První a poslední vrstva by měla být tvořena cukrem. Plnou sklenici uzavřeme a postavíme na místo, kam dlouho svítí slunce - ideálně na parapet u okna orientovaného na jih - nebo na teplé místo. Necháme zrát do té doby, než se cukr rozpustí, cca 20 dní. Šťávu vymačkáme přes plátýnko do skleniček, navrch můžeme pro konzervaci kápnout trochu alkoholu. Skleničky uchováváme v chladu a po otevření rychle spotřebujeme.
Užíváme po lžičkách na podzim a v zimě při onemocněních dýchacích cest.

Bylinky na podporu hlasivek
Jednotlivě nebo ve směsi nám dobře poslouží okvětní plátky růže stolisté, řepík lékařský a zběhovec plazivý. Připravujeme z nich nálev nebo odvar ke kloktání.

Přejeme Vám hodně zdraví a vitality načerpané z darů naší přírody.

Zaujala vás bylinková škola Zelená louka? Podívejte se na její webové stránky!

Celou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související