Nemůžete usnout bez prášků? Raději zkuste bylinky. Nadělí vám klid i dobrý spánek

16. leden 2020

Máte problémy usmout bez prášku na spaní? O jejich vedlejších účincích už se ani nemusíme zmiňovat. Zkuste bylinkové přípravky. Mají snadné užívání a navíc si je můžete i sami připravit.

Radka Svatošová v naší radioporadně na téma: Bylinky na spaní.

Recept na výrobu karmelitánských kapek už dávno není tajemstvím. Vynález pařížských karmelitánských mnichů z roku 1711 může přinést veselou mysl, pohodu a dobrý spánek i vám.

Vyrábíme karmelitánské kapky

Suroviny: 10 lžic natě meduňky (nejlépe čerstvé), 10 hřebíčků, 10 lžic skořice (ceylonská je nejlepší), 1 nastrouhaný muškátový oříšek, dle chuti lžička lístků nebo semen koriandru, lžíce medu, 1 nakrájený citrón, 1 litr koňaku, brandy, vodky nebo jiného bílého alkoholu (koncentrace min. 40%).

Příprava: Bylinky natrháme nebo nakrájíme keramickým nožem, přidáme koření, zalijeme lihovinou a necháme odstát tři týdny na tmavém teplém místě. Kdykoliv si vzpomeneme, směs protřepeme s pozitivní myšlenkou na její léčebné účinky. Nakonec slijeme přes nekovové sítko, přidáme med a citrón. Obvyklé dávkování pro dospělého je 20 kapek 3x denně nebo jen před spaním.

Jaké jsou nejlepší bylinky na problémy se spánkem?

Meduňka lékařská

Jednou z nejznámějších bylinek, která dokáže zklidnit náš organismus a navodit klidný spánek, je meduňka lékařská. Každý to o ní ví, málokdo ji však vyzkoušel právě v souvislosti se spánkem.

Čtěte také

Meduňka neboli latinsky melissa officinalis je doslova elixírem života, jak ji přezdíval jeden známý lékař a přírodovědec Paracelus. Jste-li neustále pod tlakem a stres je váš každodenní nepřítel, zařaďte meduňku do svého denního režimu. Meduňka vám totiž nepomůže jen klidněji a rychleji usnout, ale má pozitivní vliv na všechny orgány postižené vlivem stresu.

Mohou za to obsažené silice, které zklidňují naše smysly. Hledáte-li účinného bojovníka proti stresu, zde jste na správné adrese. Meduňka právem patří mezi bylinky pro dobrý spánek.

Jak užívat meduňku lékařskou?

Meduňku lékařskou můžete užívat hned v několika podobách. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je meduňkový čaj slazený medem. Připravíte jej jednoduše tak, že po deset minut necháte louhovat lžičku sušené meduňky. Čaj pijte dvakrát až třikrát denně.

Ke zdravému spánku vám mohou pomoci bylinky (ilustrační foto)

Dalším řešením může být meduňkový olej, tinktura z meduňky nebo zeleninové smoothie s meduňkou.

Kozlík lékařský

Přemýšlíte, jaké další bylinky na spaní skutečně pomáhají? Kromě meduňky stojí rozhodně za zkoušku kozlík lékařský. V seznamu zdraví prospěšných bylinek byste jej našli pod latinským názvem valeriana officinalis.

Zaujala vás bylinková škola Zelená louka? Podívejte se na její webové stránky!

Slyšeli jste někdy název kočičí kořen nebo baldrián? Řeč je stále o kozlíku lékařském, který bývá mnohými označován za první pomoc v boji s nespavostí. Navíc vám pomůže i s nervozitou, stresem či křečemi. Kozlík lékařský nemá žádné vedlejší účinky.

Jak užívat kozlík lékařský?

Kozlík lékařský je dobré užívat po dobu jednoho měsíce. Poté byste jej měli ale vysadit. Nejčastější formou je čaj z kozlíku lékařského. Extrakt z kozlíku lékařského ovšem můžete vyzkoušet i ve formě tablet.

Mučenka pletní

Nic vám mučenka pletní neříká? V tradiční medicíně má však své důležité místo. Najdete ji pod latinským názvem passiflora incarnata nebo lidovým pojmenováním divoká meruňka.

Ke zdravému spánku vám mohou pomoci bylinky (ilustrační foto)

Mučenka pletní je další skvělou bylinkou na usnutí, neboť navozuje příjemné usínání a podporuje kvalitní spánek.

Jak užívat mučenku pletní?

Mučenku pletní můžete vyzkoušet hned v několika podobách. Naprostou klasikou je čaj, který se doporučuje pít třikrát denně. Snadno jej připravíte z 2 až 5 gramů sušené rostliny zalité půl litrem vroucí vody. Po 10 až 15 minut louhování je čaj připraven. Kromě čaje stojí za vyzkoušení i mučenkový džem nebo různé formy extraktů.

Šafrán setý

Čtěte také

Možná vás to překvapí, ale i takový šafrán patří mezi účinné bylinky na podporu spánku. Šafrán setý neboli crocus sativus je nejen vzácné koření. Šafrán toho umí mnohem více. Pomůže vám zklidnit organismus, lépe usnout a kvalitněji spát.

Na rozdíl od předchozích bylinek se ovšem jeho účinky na spánek nedostaví ihned, ale musíte si na ně počkat deset až patnáct dnů.

Jak užívat šafrán setý?

Šafrán setý patří mezi bylinky, s jejichž dávkováním musíte být opatrní, neboť může mít velmi nepříjemné následky.

Radka Svatošová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

I proto je dobré šafrán užívat ve formě doplňků stravy, kde je množství šafránu, které má na náš organismus pozitivní účinky bez jakýchkoli negativních dopadů.

Celou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související