Bylinková škola „Zelená louka“ aneb Devatero letních bylin jako symbol čistého prostoru

1. červenec 2019

Jaké bylinky sbírat v létě, na co jsou, které z nich je dobré si nasušit na zimu. Případně jaké další způsoby zpracování můžeme využít. O jedlých a léčivých rostlinách na zahrádce si povídáme s Radkou Svatošovou v naší radioporadně.

V období kolem slunovratu mají bylinky tu největší léčivou moc. Nejsou to žádné babské pověry, například u třezalky to bylo i vědecky dokázáno. Sluníčko totiž svítí nejdéle a nejvíce, rostliny jsou v květu, ještě čerstvé vitální a svěží po jarních měsících. O svatojánské noci se tradičně sbírá devatero svatojánských bylin.

„Zelená louka" je symbol prostoru plného květů a bylin a zároveň symbol čistého, prázdného prostoru, kde se buduje a tvoří

My si řekneme, jakých devatero rostlin si můžeme nasbírat a nasušit do naší domácí lékárničky, abychom měli pořádné zásoby voňavých bylinek na zimu.

Pokud máme možnost volby, nejlepší je používat bylinky čerstvé. Jestliže ale chceme bylinky sušit, vyrobit z nich tinkturu, olej, mast nebo léčivé víno, nastala ta nejlepší doba v roce. V létě se zpravidla sbírají nadzemní části rostlin - kvetoucí natě, květy a listy. Vyčkáme si proto na suchý, slunečný den, nejlépe za přibývajícího měsíce.

„Zelená louka" je symbol prostoru plného květů a bylin a zároveň symbol čistého, prázdného prostoru, kde se buduje a tvoří

Bylinky opatrně nasbíráme do proutěného košíku, látkové tašky nebo papírových sáčků a doma je usušíme ve stinné, dobře větrané místnosti. Můžeme je dát v tenké vrstvě sušit do sušící sítě nebo na čistý papír. Skladujeme je za stálé teploty ve tmě nebo v tmavých sklenicích. Ideální jsou prachovnice, ale postačí i obyčejné zavařovačky. Takto uskladněné bylinky nám vydrží zhruba rok.

Vybrala jsem pro vás devatero běžných bylin na sušení, které v přírodě snadno najdete a jejich květy a kvetoucí natě se dají v létě sbírat. Některé z nich si můžete i sami pěstovat na zahrádce.

„Zelená louka" je symbol prostoru plného květů a bylin a zároveň symbol čistého, prázdného prostoru, kde se buduje a tvoří

Tužebník jilmový je přírodní náhrada aspirinu. Pomáhá při nachlazení a chřipce, při horečce, bolestech hlavy a při revmatismu a dně. Stejně se dá použít tužebník obecný.

Lípa malolistá a velkolistá je nádherný strom, který umí léčit už jen svou přítomností. Voňavé květy sbíráme kvůli potopudným a močopudným účinkům, působí i proti bolesti a lehce zklidňuje. Hodí se do zimních čajových směsí na chřipku a nachlazení.

Zaujala vás bylinková škola Zelená louka? Podívejte se na její webové stránky!

Řebříček obecný patří mezi bylinky se silným dezinfekčním účinkem, rozmačkaný květ výborně hojí čerstvé rány. Mimo to prospívá celému našemu zažívání, snižuje krevní tlak, pomáhá i proti závratím, nevolnostem a některým migrénám. Je to také vynikající bylinka na ženské obtíže.

Vřes obecný: jeho kvetoucí vršky se hodí do čajů na posílení psychiky a na léčení ledvin a močových cest. Vřes působí jemně a může se užívat dlouhodobě.

Proč jsou bylinky léčivé? Zdraví z bylin a jejich příznivé účinky na lidský organismus

Ilona Nápravníková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ilona Nápravníková v naší radioporadně na téma: zdraví z bylin. Přírodní adaptogeny a jejich příznivé účinky na lidský organismus. 

Třezalka tečkovaná je nejznámější bylinkou na léčbu depresí. Používá se ještě v mnoha dalších indikacích - čistí krev, má antibiotické a protizánětlivé účinky, pomáhá při poruchách trávení.

Heřmánek pravý má zevně i vnitřně úžasné hojivé účinky, působí protizánětlivě, protibolestivě, proti překyselení, umí léčit i žaludeční a dvanácterníkové vředy. Dokáže nás také krásně zklidnit.

Řepík lékařský dokáže léčit celé naše zažívání, je to skvělá jaterní bylinka. Je hojivý, při bolestech v krku a ztrátě hlasu poslouží jako kloktadlo. V přírodě je stále vzácnější, proto bych vám doporučila, zasadit si ho na zahrádce. Jeho žluté květy zahrádku krásně ozdobí a vy máte zásobu bylinek po ruce.

„Zelená louka" je symbol prostoru plného květů a bylin a zároveň symbol čistého, prázdného prostoru, kde se buduje a tvoří

Meduňka lékařská zklidňuje naše nervy, srdíčko i zažívání. Na zahrádkách se snadno pěstuje i množí. Na naší zahrádce už meduňka zabírá každý kousek volného místa. Vůbec mi to nevadí, přebytky zpracovávám do výborného sirupu nebo karmelitánských kapek.

Měsíček lékařský prozáří každou zahrádku svou nádhernou oranžovou barvou. Je sice jednoletý, ale snadno a rád se vysemeňuje. Jeho působení je hodně široké: léčí játra, žlučník a celé zažívání. Je protizánětlivý a hojivý, míchá se do bylinkových směsí pro ženy. Oblíbená je hojivá měsíčková mast, kterou si můžeme snadno vyrobit doma.

Měsíčková mast - recept
Květy měsíčku lékařského sbírané za slunečního dne kolem poledne vložíme do uzavíratelné sklenice, nepěchujeme je. Zalijeme olivovým, slunečnicovým nebo jiným za studena lisovaným olejem a necháme na slunci 14 dní. Každý den protřepeme. Poté slijeme přes gázu nebo vyžehlený kapesník do kastrůlku, podle množství oleje vložíme trochu včelího vosku. Na 250 ml oleje přidáme zhruba plát velikosti 15x15 cm. Opatrně za stálého míchání zahřejeme tak, aby se vosk začal rozpouštět. Poté hrnec odstavíme, necháme vosk rozpustit a plníme do skleniček. Uchováváme v chladu.

„Od začátku jsem jasně věděla, že se naše bylinková škola bude jmenovat „Zelená louka" - jakožto symbol prostoru plného květů a bylin a zároveň symbol čistého, prázdného prostoru, kde se buduje a tvoří," říká Radka Svatošová.

Přitom rozkvetlá louka ji kdysi pořádně trestala: od raného dětství byla těžce alergická na travní pyly. Nejkrásnější měsíce v roce trávila zavřená doma, s oteklýma očima a záchvaty kýchání.

Blanka Malá a Radka Svatošová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Asi proto místo botaniky vystudovala andragogiku - tedy obor zabývající se vzděláváním dospělých.

I tak ovšem od malička něco pěstovala, zkoumala, nosila si do přírody atlasy rostlin - a sbírala bylinky.

Miluji přírodu i bylinky a stále víc mě fascinuje jejich moc. Hana Jánská o bylinách časného jara

Hana Jánská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Hana Jánská v naší radioporadně na téma: Bylinné sirupy a bylinky časného jara. Byliny nejen do čaje, ale i do jídla. Bylinky a léčivé rostliny ve formě květů, plodů, kořenů i listů. 

„Když jsme po letech s Pavlem začali budovat naši permakulturní zahrádku, najednou jsem pro pěstování bylinek měla nekonečný prostor. Dveře do bylinkového světa se mi dokořán otevřely po setkání s Vláďou Vytáskem. On má ten dar, umí předávat a šířit lásku k přírodě i k lidem."

„V amazonské džungli v Peru jsme krátce potom s Pavlem pocítili sílu a divokost místních rostlin a přírody. V temné a deštivé džungli jsem snila o našich loukách, sluníčku a lehkém větříku. Po návratu z Peru jsem měla obraz naší Zelené louky před očima a ten se brzy začal zhmotňovat," směje se Radka Svatošová.

Celou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související