Optimismus Evy Francové je nakažlivý: Nejdůležitější je srovnat si priority. Co je třeba a co počká

5. květen 2019

Příroda, zahrada, dům se Slunečním znamením ve Svatojánském Újezdu na Jičínsku - to jsou nejdůležitější místa v životě Evy Francové, která se od původní kamenické profese postupem času vzdálila k léčivým bylinkám, k fotografování, ke zdravé kuchyni a k psaní knih, jež mohou člověka provázet po celý rok. 

Eva Francová bude vaší inspirací prostřednictvím pořadu Mysli si ženu, který přibližuje její životní rytmus, úctu k zemi, k přírodě a k magickým chvílím, které se odvíjejí už z dob pohanského dálnověku.

Čtěte takéKuchařka ze Svatojánu

Optimismus a životní vyrovnanost rodačky z Hořic Evy Francové jsou příjemně nakažlivé. Pracovní ani rodinný stres nezná.

Výtvarnice na volné noze je i fotografkou, ale hlavně autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a stejnojmenných kuchařských knih. Odráží se v nich celý rok v souznění s přírodou, zvířaty, se zemí, s prastarými rituály a zvyky a se zázračnými účinky bylin.

Přímo fyzicky mě bolí, když vidím týraná zvířata. Dlouho se z toho nemůžu vzpamatovat.
Eva Francová, výtvarnice, bloggerka, spisovatelka a kuchařka

„Vloni mi bylo padesát let, jsem zdravá, neberu žádné léky, je mi dobře. Přímo fyzicky mě ale bolí, když vidím týraná zvířata, a dlouho se z toho nemůžu vzpamatovat, takže nepodílet se na tom je pro mě přímo životní nutnost," říká veganka Eva, která přestala jíst maso v roce 1996, v roce 2014 vynechala mléko a mléčné výrobky, stejně jako vejce z obchodu a všechny potraviny, ve kterých je mléko nebo vejce obsaženo.

Výtvarnice, bloggerka, spisovatelka a kuchařka Eva Francová v srdci domu ve Svatojánu

Živočišnou výjimku tvoří pouze vejce od vlastních slepic, o které se rodina vzorně a s láskou stará a pochopitelně je nechává dožít, podstrojuje jim samé dobroty, a za to si občas dá jejich vajíčka.

V červnu vyjde Evě Francové kuchařka specializovaná na saláty, na podzim a na luštěniny.

Vypřáhněte z kočáru spěch a užijte si všemi smysly jaro ve Svatojánu spolu s Evou Francovou

Eva Francová

Eva Francová žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu na Jičínsku. Je výtvarnicí na volné noze, fotografkou, ale hlavně autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a stejnojmenných kuchařských knih. Její zatím poslední publikace Rok ve Svatojánu zrcadlí celý rok v souznění s přírodou, zvířaty, i s celou zemí, s prastarými rituály a zvyky a se zázračnými účinky bylin. Každý, kdo chodí do přírody, pozná, že je jaro ve vzduchu.

„Hlavně se ale těším na knížku, která vyjde příští rok. Má zatím pracovní název Krizová kuchařka a chci do ní shromáždit nejenom recepty na jídlo, ale i na různé bylinné preparáty, na přírodní čistící přípravky. Knížka by se mohla hodit i v době krize, která může a nemusí nastat, zkrátka v případě, kdy bude třeba vyjít s málem a využívat lokální suroviny. Veganům obecně často vyčítají, že když vaří z rostlinných surovin, tak je potřeba dovážet exotické suroviny. Chci dokázat, že to není pravda, že i vegan se může najíst lokálně," tvrdí Eva Francová a k tomu jí souhlasně a spokojeně na klíně vrní kocour Janin.

Zvířatům ve Svatojánu se totiž daří opravdu dobře. Ať je to hlemýžď, kterého paní Eva při procházce zahradou opatrně odnese stranou z cesty nebo obyvatelé nového hmyzího hotelu, který manželé Francovi společně a s láskou vybudovali.

Spustit audio

Související