Zázrak jménem lykopen. Červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem pomáhá vypnout pleť

15. srpen 2022

V naší kosmetické poradně vítáme Vlastu Libotovskou, která už přes 20 let rozdává své rady a doporučení od rozhlasového mikrofonu. Spousta lidí se teprve na svoji dovolenou chystá. A právě létu ještě chceme věnovat dnešní poradnu, protože na podzim a podzimní kosmetické přípravky je ještě dost času. 

Sluneční lázeň je v létě důležitá, dostáváme hodně vitaminu D pro naše kosti. A opálení vypadá sexy. Ale všeho samozřejmě vždy s mírou.
Vlasta Libotovská, kosmetička

Co v letním období dělá slunce a voda z naší pokožkou?
Sluneční lázeň je v létě důležitá, dostáváme do sebe hodně vitaminu D pro naše kosti. A opálení vypadá sexy. Celkově je pleť taková omládlá, ale všeho vždy s mírou. Když to někdo přežene, tak má potom samozřejmě pleť vysušenou, dělají se hodně vrásky a pigmentační skvrny.

Vlasta Libotovská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže co proti tomu dělat. Když se jdeme slunit, tak bych doporučila udělat peeling celého těla. Nebo kartáčem si pořádně prokartáčovat celé tělo, zbavit se odumřelých buněk. Potom je to opálení takové celistvější. A lépe se i pleť opaluje. Ovšem nikdy nechodit na slunce bez ochranného faktoru. To je důležité v dnešní době.

Čtěte také

Je potřeba na pleť použít 30 až 50 ochranný faktor. Komu se dělají hnědé skvrnky, tomu bych doporučila padesátku, kdo normálně snáší sluneční záření, nemá nikde žádné skvrny, tak bych 30 doporučila. Ale předtím je potřeba dodat pleti hydrataci. Tedy hodně pít. Dva až tři litry tekutin denně. A samozřejmě i dodat vnitřně ještě hodně beta karotenu.

Můžeme i pleti dopřát z vnějšku hydrataci buď pomocí okurky, okurkovou šťávou se potírat. Co nám teď na zahrádkách roste, máme broskve, meruňky, rajčata. Kdo má zase hodně mastnou pleť, tak tomu doporučuji rajčata. Ta obsahují lykopen, jenž je vynikající na pleť, protože ji pomáhá i vypnout, aby se nedělaly jizvičky na pleti.

Čtěte také

Takže vymačkat šťávu?
Stačí jen rozkrojit a normálně se tím rajčetem potřít, nechat to zaschnout a potom se opláchnout. A podobně i s broskví nebo meruňkou, melounem, švestkami, které teď už také dozrávají. Můžete si také koupit minerální vodu, namočit do ní měkký ručníček a tou minerálkou se potřít. Stačí nechat působit 5 až10 minut.

Zmínila jsi vitamin D, který je velice důležitý. Znamená to tedy brát betakaroten?
Betakaroten je spíš vitamin A. Vitamin B je v kvasnicích. Vitamin A nám udrží celistvé opálení a potom melanin, jako kožní barvivo, nejde tolik nahoru a nevytváří skvrny v obličeji. Ale betakaroten je důležité brát třeba i než vyjedete na dovolenou, ale i po dovolené. Protože ty tablety obsahují třeba i selen, a ten je zase proti stárnutí.

Vlasta Libotovská a Lada Klokočníková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tedy je vhodný betakaroten, vitamin A i vitamin E a C je potřeba brát vnitřně, aby se tělo udrželo mladistvé i zevnitř. Aby nám pleť neochabovala.

Nestačí nám vitaminy v ovoci?
Nestačí. Betakaroten v ovoci není, tam je potřeba ho opravdu brát v tabletách.

Celou letní kosmetickou radioporadnu s Vlastou Libotovskou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související