S trochou nadsázky se dá říct, že kuře je novodobý králík. Výborné je na zelí s anglickou slaninou

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept.

Suroviny:
1 kuře, 1 kg kysaného zelí, 30 dkg anglické slaniny vcelku, sůl, koření na kuře, grilovací koření, máslo, 1 kg brambor

Postup:
Kuře naporcujeme.
Na dno pekáče nejprve rozložíme nadrobno pokrájené kysané zelí, na které položíme plátky slaniny. Kuře osolíme a ochutíme podle chuti a položíme na slaninu.
Brambory očistíme a pokrájíme na kolečka a ta rozložíme okolo porcí kuřete, ochutíme a navrch posypeme ještě na kostičky nakrájenou anglickou slaninou.
Vše zalijeme šťávou ze zelí a nakonec na kuře dáme plátky másla.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Navíc pár tipů od nás:

- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka