Rumcajs, Manka, Cipísek, Šejtroček i Albrecht z Valdštejna. To všechno a ještě mnohem víc je Jičín

2. duben 2021

Městské informační středisko v Jičíně vyhrálo soutěž Zlatý like 2021 za příkladný a ukázkový instagramový profil v našem Královéhradeckém kraji. Účet působí pozitivně, vesele, poslouží stejně dobře turistům i obyvatelům Jičína. 

Nejen o propagaci, ale také o výletech do okolí a lásce k městu Rumcajse, Manky a Cipíska si budeme povídat s Radkou Tobolkovou, vedoucí jičínského íčka.

Radka Tobolková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Řekněte, vyrostla jste na postavičkách Václava Čtvrtka?
Vyrostla. A není to jen Rumcajs, Manka a Cipísek, tedy ta nejznámější trojice, ale třeba i forman Šejtroček nebo vodníci Čepeček a Česílko. Stačí se projít Jičínem nebo okolím a říkat, možná zrovna tady v tom rybníce ti vodníci jsou.

Máme poučku: pochopí náš vtípek běžný Karel, který si nás najde na sociálních sítích? Rozhodne, když jsme schopni říct ano.
Radka Tobolková, vedoucí Městského informačního střediska v Jičíně

Možná právě díky pohádkovým bytostem to máte trošku jednodušší s propagací vašeho města, ne?
Určitě. Pro rodiny s dětmi jsou pohádkové postavičky zcela stěžejní, nicméně Jičín může těžit i z dalších oblastí. Takže potom ti zvídavější se zaměří třeba na historickou postavu vojevůdce Albrechta z Valdštejna a podobně.

Čtěte také

Vy na internetu informujete, ale také bavíte své čtenáře. Kolik je vás dohromady v infocentru?
V íčku jsme tři mladí kolegové a možná právě ten věk nám hraje do karet, protože to děláme jinak než další informační centra. Občas máme trošku problém s tím, že je něco na hraně, ale zkrátka nebojíme se zkoušet nové věci a veřejnost je vnímá většinou pozitivně.

Hlavně máte vytříbený smysl pro humor. Kdo vymyslel odlet draka z Husovky na Čeřovku?
To byla včerejší obrovsky úspěšná akce, vymyslela ji kolegyně Lenka, která shodou okolností ležela minulý týden doma s angínou a asi se začala nudit, takže když se jí udělalo trošku líp, hrála si s grafickými programy a najednou z toho byl takový aprílový žertík.

Městské informační centrum v Jičíně se stěhuje z arkádového nádvoří do zrekonstruovaných prostor v zámeckém podloubí na Valdštejnově náměstí

Díky vašim nápadům jste možná věřili i ve vítězství v soutěži Zlatý like nebo vás to překvapilo?
My jsme upřímně vůbec netušili, že taková anketa nebo soutěž existuje. Takže když jsme se o výsledku dozvěděli, tak jsme byli nadšení, protože to není jen tak nějaká veřejná anketa, ale je to hodnocení odborníků, kteří nám dali i tipy, jak se ještě zlepšit. Toho si moc ceníme.

Čtěte také

Vrchlabí se umístilo druhé, Jaroměř je třetí. Gratulovalo vám nějaké město? Máte reakce?
Máme například reakce od kolegů íčkařů z Hořic a podobně, gratuloval nám i náš pan ředitel a naši nadřízení, kteří to zaregistrovali. Ale my to máme jednoduché trošku v tom, že Jičín a okolí je zkrátka nádherné a fotogenické místo. Přeci jen Instagram je založený na fotografiích.

Jaký máte recept na správnou propagaci místa? Víte, co funguje?
Občas zkusíme i něco nového. Tedy zkusíme například delší popisek, potom zjistíme, že to nefunguje. Zařadíme nějaký vtípek a podobně, tedy je to i trošku metoda pokus - omyl. Ale máme jednu poučku, kterou čerpáme z literatury: pochopí náš vtípek běžný Karel, který přijde na náš profil na sociálních sítích? A když jsme schopni si říct ano, pochopí, tak to tam můžeme dát.

Valdštejnská lodžie, památka v italském duchu

Vy konkrétně, Radko, když jdete kamkoliv, tak máte určitě na krku fotoaparát a když vás něco zaujme, tak se hned podělíte o zážitek.
Je to tak. Je to trošku profesní deformace. Dneska je výhoda, každý máme telefon, cvakneme co vidíme zajímavého a druhý den si řekneme, jestli se to hodí nebo ne.

Čtěte také

S akcemi je to teď bohužel složité, kultura je utlumená. Ale vy jste si poradili, aktuálně se vám podařilo ve městě uspořádat i velikonoční výstavu.
Tak ne úplně nám, je to zásluha pracovníků Regionálního muzea a galerie v Jičíně, ale je to na nádvoří zámku, kde i my sídlíme, takže jsme to měli doslova na talíři. A milerádi samozřejmě pozveme na venkovní akce, kam si teď lidé mohou zajít, dát si klidně kávu do kelímku v jedné z místních kaváren. Je vidět, že lidem kultura chybí. Takže i tohle je určitě super zpestření.

Máte určitě ráda přírodu a turistiku, tak nám řekněte, které místo máte úplně nejraději?
Hodně času teď trávím v Prachovských skalách, protože je období, kdy tam ještě nejsou davy turistů. Člověk se může v klidu projít sám a občas jsou to kilometry, kde nikoho nepotká. Tedy Prachovky určitě stojí za návštěvu.

Turistická chata v srdci Prachovských skal

To je ovšem nejžádanější lokalita, tu už ani nemusíme propagovat, protože tam lidé zkrátka jezdí sami.
Obzvlášť v letních měsících je tam problém vůbec zaparkovat, byť například dobře funguje systém cyklobusů, který turisty doveze do Českého ráje, aby nemuseli jezdit vlastními auty. Ale Prachovky jsou zkrátka lokalita žádaná, to je naprosto bez diskuze.

Čtěte také

Informační cedule nás tam spolehlivě dovedou, kde je všude máte?
Teď zrovna vzniká v Jičíně i nový systém městských informačních cedulí. Myslím, že bude veřejnosti představen v průběhu dubna. Jde o 10 nových cedulí, na kterých jsou nejen texty o historii různých míst ve městě, ale jsou tam i nádherné jak historické, tak současné fotografie. A potom, když vyrazíte do Českého ráje, tak tam je u klíčových míst vždy nějaký krátký popis, aby se člověk mohl dozvědět různé zajímavosti.

Takže to nebudou ony typické hnědé cedule?
Ne, teď budeme mít už krásně nové, moderní, budou dokonce propojené i s audioprůvodcem, který jsme loni na podzim s kolegy v infocentru udělali. Každý si může do mobilního telefonu zdarma stáhnout aplikaci Smart guide, tam si najde lokalitu Jičín a už se jen zaposlouchá do líbezného hlasu mého kolegy, který ho seznámí s největšími pamětihodnostmi.

Město pohádek o loupežníku Rumcajsovi, ale také důstojná rezidence vojevůdce Albrechta z Valdštejna, to je Jičín, jedna z bran do Českého ráje a Prachovských skal

Které jsou největší pamětihodnosti Jičína?
Když začneme hned přímo na Valdštejnově náměstí, tak je to samozřejmě Valdštejnský palác, Valdická brána, která vítá návštěvníky, kteří přijíždějí do města ze všech světových stran. Ale můžeme se dostat třeba i do Valdštejnské lodžie nebo pod vrch Zebín.

Jak dlouho vám trvalo připravit tuto aplikaci?
Nejdříve bylo zapotřebí připravit texty, to nám zabralo týden až dva. A potom, jelikož máme v íčku malé nahrávací zařízení, tak jsme se rozhodli, že si audio nahrajeme sami. A následoval určitě další týden nahrávání, stříhání a ostatní práce.

Jsme schopni naplánovat výlet na míru. Když nám někdo zadá požadavek typu pro rodiny s dětmi nebo naopak aktivní dovolenou.
Radka Tobolková, vedoucí Městského informačního střediska v Jičíně

Přimělo vás k tomu i uzavření naší republiky? Chtěli jste nabídnout něco nového v online prostředí?
Hlavně nám to uzavření trošku uvolnilo ruce, protože je to činnost, na kterou by za normálního provozu nezbýval čas.

Úplně z vás čiší, že zkrátka nevydržíte sedět jen tak se založenýma rukama. Takže chystáte i spuštění nového turistického portálu.
Přesně tak, to je zase ve spolupráci s odborem kultury města. Doba jde stále dopředu a je nutné inovovat i webové prostředí. V tuto chvíli finišujeme s novým webem Jičín.cz, kde dostanou turisté úplně na zlatém podnose veškeré informace, které potřebují, aby si mohli naplánovat výborný výlet do našeho města.

Čtěte také

Jak říkají vaši příznivci, jste hustí. Servis pro turisty máte vymyšlený, asi k vám do infocentra chodí lidé velmi rádi.
Musím říct, že ano, rádi se vracejí. Ať už to jsou to místní, kteří si k nám chodí třeba pro nějaké vstupenky nebo něco okopírovat. Ale věřím, že spokojenost panuje i mezi turisty. Pro všechny máme dobrou zprávu, v minulých třech týdnech jsme se stěhovali, a jakmile to dovolí vládní opatření, tak otevřeme v nových, moderních prostorech, kde naše služby vystřelí určitě zase ještě o úroveň výš.

Na co se nejčastěji lidé ptají, když k vám přijdou?
Turisté se samozřejmě zajímají o to, co mohou v Jičíně a okolí vidět. A my jsme schopni jim naplánovat výlet na míru. Když nám někdo zadá požadavky typu pro rodiny s dětmi nebo naopak aktivní, sportovní dovolenou, tak od nás dostane mapičku a propagační materiály. Doporučíme kde si dát dobrou kávu, kde se dobře najíst, zkrátka všechno možné.

Kam vy sama vyrazíte jako první po rozvolnění? Zůstanete v Jičíně nebo trochu víc roztáhnete křídla?
Musím říct, že Jičín už mám teď prochozený křížem krážem, takže já bych vyrazila někam do hor nebo naopak třeba na jih Moravy.

Říká Radka Tobolková, vedoucí Městského informačního centra v Jičíně. Děkuji za rozhovor a ať se vám dál daří ve vaší práci.
Děkuji za pozvání, přeji hezký den. Na shledanou.

Spustit audio

Související