Informační centrum v Jičíně loni překonalo rekord v návštěvnosti. Co turisty do města láká?

3. únor 2019 10:02

Městské informační centrum v Jičíně zaznamenalo v roce 2018 rekord v návštěvnosti. Celkový počet klientů přesáhl 132 tisíc. Toto číslo je za celou dobu existence centra nejvyšší. Oproti roku 2017 návštěvnost vzrostla o téměř 25 tisíc lidí. O zájmu turistů si s vedoucím jičínského infocentra Jakubem Šepsem povídala reportérka Kateřina Kohoutová.

Jací turisté hlavně přicházeli do informačního centra v Jičíně? Byli to především Češi, nebo také zahraniční návštěvníci ze sousedních zemí?

„Asi 90 procent návštěvnosti tvořili tuzemští turisté. A co se týká zahraničí, tak tam je ten žebříček již takový ustálený, na prvních příčkách se vždy drží Němci, Poláci, Slováci a Nizozemci," vysvětluje Jakub Šeps.

Co turisty v informačním centru nejvíc zajímalo?

„Nejvíc samozřejmě Rumcajs. Potom je také velká poptávka po Českém ráji. Zejména cizinci jsou nadšeni, že opravdu na poměrně malém úseku tady najdou hrady, zámky, skály či jeskyně. Největší návštěvnost bývá tradičně o letních prázdninách. Ta je třikrát větší než v ostatních měsících. Loni byla největší návštěvnost v červenci."

Rýsuje se nová podoba městského informačního centra v Jičíně. Co zajímavého pro turisty chystá?

Dělníci už sestavují nový nábytek a vybavení v novém jičínském městském informačním centru

Dělníci už sestavují nový nábytek a vybavení v jičínském městském informačním centru. Staronové prostory na Valdštejnském náměstí mají za sebou kompletní modernizaci. Práce ale mají zpoždění a to hlavně kvůli neplánovaným opravám. Turistům by infocenturm mělo naplno začít sloužit před zahájením letní sezóny.

Kupodivu ale byla loni zaznamenána také poměrně velká návštěvnost v zimním období.

„Výjimečný v onom zimním období byl zejména listopad a prosinec. To byla pro nás taková druhá nejdůležitější sezóna. To byli především domácí návštěvníci, obyvatelé Jičína a okolí, kteří si zvykli k nám chodit pro různé vstupenky."

Pracovníky jičínského informačního centra čeká v nejbližší době stěhování do staronových prostor. Jak to tam aktuálně vypadá?

„Prostory jsou již prakticky na 99 procent vybaveny vším nábytkem. Teď se dodělávají počítačové rozvody a další technické věci."

Městské informační centrum v Jičíně zaznamenalo v roce 2018 rekord v návštěvnosti

Čekáte, že se návštěvnost infocentra, právě díky přestěhování do nových prostor, opět zvedne?

„Určitě, nejnavštěvovanější to bude v těch prvních měsících. Spousta Jičíňáků se jistě přijde podívat. A také každý turista uvidí hned z náměstí naše nové informační centrum."

V opravených prostorách by jičínské informační centrum mělo začít fungovat ještě před začátkem letošní hlavní turistické sezóny.

Spustit audio

Související