Cyklisté se v Jičíně dočkají dostavby a propojení cyklostezek. Městu se podařilo získat dotace

10. říjen 2018 09:13

Dostavba a očekávané propojení cyklostezek čekají na cyklisty v Jičíně. Městu se podařilo získat potřebné peníze na projekty a realizace od Královéhradeckého kraje. Vybudován bude také zcela nový cyklopřechod v části Popovice. 

Jičín žádal o dotaci na dostavbu dvou cyklotras v oblasti Nábřeží kapitána Jaroše.

„Tato dotace byla schválena krajským zastupitelstvem a to ve výši 519 tisíc korun," potvrzuje Jan Jireš , mluvčí jičínské radnice.

Dotace pokryje polovinu celkových nákladů

V Jičíně zpřístupnili další část cyklostezky. Páteřní úsek Letná-Popovice finišuje

Cyklostezka pro všechny milovníky cyklistiky

Město Jičín předalo cyklistům k užívání další desítky metrů cyklostezky, k úplnému dokončení úseku mezi Letnou a Popovicemi chybí už jen poslední část na Nábřeží kapitána Jaroše, na kterém se už pracuje.

Přestože jde o úsek dlouhý jen 119 metrů a široký 3 metry, pro cyklistickou dopravu má velký význam: „Je to podstatný úsek, protože dojde k propojení dvou velkých cyklostezek, které v Jičíně máme. Takže splynou v jednu."

Jičín také požádal o dotaci na zpracování projekt dokumentace na cyklostezku Tuř - Jičín - Jinolice, která má být v budoucnu součástí dálkové cyklotrasy Odra - Nisa.

„Tato dotace byla krajským zastupitelstvem schválena ve výši 337 tisíc 500 korun," říká Jan Jireš.

Bezpečnější pro cyklisty bude trasa směrem do Popovic. Ta je totiž přeťatá dvojkolejným železničním přejezdem. Jde o nebezpečný úsek. Díky dotaci tam vznikne cyklopřechod.

Cykloturistika patří ke zdravému životnímu stylu (ilustrační foto)

„Dnes je to tak, že je tam klasická silnice třetí třídy po které jezdí cyklisté. A vlastně jsou součástí dopravního provozu a míchají se mezi automobily. Takže záměr je, aby vedle stávajícího železničního přejezdu vznikl ještě jeden malý, který převede onu cyklodopravu," vysvětluje tajemník městského úřadu Peter Bareš.

A dodává, že se městu na realizace podařilo získat 770 tisíc dotačních korun.

Spustit audio

Související