Rýsuje se nová podoba městského informačního centra v Jičíně. Co zajímavého pro turisty chystá?

20. prosinec 2018 09:46

Dělníci už sestavují nový nábytek a vybavení v jičínském městském informačním centru. Staronové prostory na Valdštejnském náměstí mají za sebou kompletní modernizaci. Práce ale mají zpoždění a to hlavně kvůli neplánovaným opravám. Turistům by infocenturm mělo naplno začít sloužit před zahájením letní sezóny.

Informační centrum v Jičíně se na letní sezónu do prostor na Valdštejnově náměstí nepřestěhuje

Valdštejnské náměstí v Jičíně

Informační centrum v Jičíně se před před turistickou sezonou mělo vrátit zpět na Valdštejnovo náměstí. Do původních prostor, které už měly být opraveny. Jenže nejsou a to z důvodu nálezu historických maleb a kvůli náročnosti instalace kabelů. Stěhování se tak překládá zatím na podzim.

Řemeslníci už do opravených místností nastěhovali nábytek a začínají jej sestavovat.

„Čekali jsme na část, kde budou umístěny počítače pro veřejnost a na obslužný pult, což bude největší kus nábytku a dělá se kompletně na míru," říká vedoucí městského informačního centra v Jičíně Jakub Šeps.

Na začátku nového roku 2019 by podle něj měli následovat už pouze drobné interiérové úpravy: „Instalace bezpečnostních kamer, které tady budou. A potom jako poslední budeme dělat nějaké designové prvky, například polepy na skříně."

Samotné stěhování informačního centra by mělo začít na přelomu ledna a února

Podle Jakuba Šepse už jsou na stěhování připraveni brigádníci. A vše by se mohlo stihnout během jediného víkendu: „Jelikož v novém íčku bude opravdu všechno nové, tak se nebudou stěhovat žádné skříně nebo počítače. Pouze vlastně zboží a letáky."

Dělníci už sestavují nový nábytek a vybavení v novém jičínském městském informačním centru

Po kompletním přestěhování nezačne staronové infocentrum hned naplno fungovat. Ale několik dní pojedou obě centra současně.

„Než se zaběhneme v těch nových prostorách, tak pojedeme takový poloviční, ještě neostrý režim. Budeme se tam prostě zaučovat, bude tam spousta nové techniky. Tedy ten provoz pojede chviličku paralelně na obou místech," vysvětluje Jakub Šeps.

Termín otevření se již několikrát prodlužoval. Ale podle Jana Jireše, mluvčího jičínské radnice, je téměř jisté, že před začátkem letní turistické sezóny 2019 už bude informační centrum fungovat naplno: „Je to obecně o tom, když se začne pracovat na staré, historické budově, tak se objeví zkrátka vícenáklady při těch rekonstrukcích. Tak je to všude. A tady to bylo opravdu velmi častým jevem."

Opravené prostory jsou větší a vybaveny budou také moderní technikou a technologiemi. Podstatné je současně i to, že se turisté konečně dočkají bezbariérového přístupu a rodiče budou mít možnost využít koutku pro děti.

Spustit audio

Související