Balbineum je nový dům, který se rozhodli vystavět ve staré jezuitské koleji v Jičíně

23. září 2018 09:45

Jezuitskou kolej v Jičíně dal postavit na začátku 17. století vévoda Albrecht z Valdštejna. Někdejší školní budovy se později staly kasárnami, které po roce 1968 obsadilo sovětské vojsko. Od roku 1990 areál chátral a město pro něj hledalo využití. V posledním roce začala postupná oprava části komplexu, která umožní pořádání výstav, divadelních a hudebních představení i řemeslných dílen.

S touto myšlenkou přišel spolek Balbineum, jehož členové společně s městem na rekonstrukci dohlížejí  a připravili také den otevřených dveří. Byla tam i redaktorka  Vlaďka Wildová, která oslovila Roberta Smolíka ze spolku Balbineum.

Nejprve vymysleli nový plán pro záchranu chátrající jezuitské koleje v Jičíně a představili ho jičínským zastupitelům. Ti myšlenku vzdělávacího centra s názvem „Balbineum“, s níž přišli členové stejnojmenného spolku, podpořili s tím, že největší náklady by mohla uhradit evropská dotace, případně Královéhradecký kraj v rámci akčního plánu vzdělávání.

Ani jedna z těchto možností nevyšla a „startovní čára“ pro záchranu a využití barokní památky se tedy nikam neposunula. „Balbináři“ ale necouvli do kouta a přišli s dalším plánem: se vznikem otevřeného komunitního centra, díky němuž by se jezuitská kolej postupně oživovala a zároveň opravovala.

Budovy bývalých kasáren v Jičíně se promění v domov pro seniory. Město už podepsalo smlouvu

senior, seniorka

V Jičíně do tří let vyroste dům pro seniory. Smlouva mezi zhotovitelem a městem už je podepsaná. Dvě budovy v areálu bývalých kasáren Jičín prodal zhruba za 11 a půl milionu korun. Radní počítají s tím, že tato stavba pomůže vyřešit problém s nedostatkem míst pro starší lidi. V nových objektech najdou pomoc i lidi trpící Alzheimerovou chorobou.

Většina aktivit by se podle Roberta Smolíka ze spolku Balbineum zaměřila na místní komunitu, program by měl přilákat i návštěvníky z okolí.

Balbineum je „dům“, který jsme se rozhodli vystavět. Pod jednou střechou chceme uchovávat i rozvíjet to, čemu se říká Národní kulturní dědictví - obyčejové tradice, obřadní kulturu, slovesnost, řemesla, hudbu, tanec, divadlo, kulturu života. Je to tedy „dům-společenství“ a my budeme rádi, když se k nám přidáte,“ přiblížil projekt a pozval všechny Robert Smolík.

Vůle nesedět doma a nestýskat si, jak to všechno jde a nejde, něco zkusit a programy vytvořit podle toho, jaké lektory oslovíme a co všechno budeme moci v „domě“ uskutečnit, to je pro nás to podstatné,“ doplnil k základní myšlence emeritní ředitel Regionálního muzea a galerie v Jičíně Jaromír Gottlieb.

Cestou k prvnímu nádvoří jezuitské koleje

Není problém sehnat lidi, lektory. Nejdůležitější je debata o tom, co by koho zajímalo. Představuji si, že by vzniklo jakési komunitní centrum. My sice máme spolek Balbineum, ale důležitý je v první řadě zájem místních, následně pak návštěvníků odjinud,“ uzavřel Robert Smolík.

Den otevřených dveří v jezuitské koleji v Jičíně nabídl zájemcům v neděli 16. září ukázku první fáze oprav. Stalo se tak prostřednictvím komentovaných prohlídek, které vedli členové spolku Balbineum. Hlavním cílem bylo, aby se veřejnost aktuálně dozvěděla, co se v historických budovách v centru města děje a jaké bude pokračování.

Zástupce spolku Balbineum J. Gottlieb vysvětluje návštěvníkům jezuitské koleje, jak se prostory vracejí k původní dispozici

Jezuitskou kolej v centru Jičína dal postavit na začátku 17. století kníže Albrecht z Valdštejna. Někdejší školní budovy se později staly kasárnami, které po roce 1968 obsadilo sovětské vojsko. Od roku 1990 areál chátral a město pro něj hledá využití. Teď, ve spolupráci s Balbineem, z.s. opravuje přízemí na druhém nádvoří, kde se budou konat výstavy, divadelní a hudební vystoupení a umělecké a řemeslnické dílny a kurzy.

Úpravy vnitřních prostor provádí vítězná firma Ritus z Nasavrk, letos se tam proinvestovaly přes dva miliony korun. V příštím roce budou práce pokračovat přímo v prostoru druhého nádvoří.

Tady bude výstavní síň

Stavební úpravy jsou první investicí, kterou začala postupná oprava rozsáhlé budovy koleje. Nynější opravy spočívaly ve zpřístupnění koleje v přízemí kolem druhého nádvoří.

Dosavadní projekty na oživení prázdné jezuitské koleje zatím končily bez výsledku. Zřejmě nejnadějnějším záměrem využití byl projekt výstavby vědeckotechnického parku. Na přestavbu za několik stovek milionů korun mělo město i sehnanou evropskou dotaci čtvrt miliardy korun. Zastupitelé nakonec od projektu v roce 2012 ustoupili.

Spustit audio

Související