Budovy bývalých kasáren v Jičíně se promění v domov pro seniory. Město už podepsalo smlouvu

13. červen 2018 09:00

V Jičíně do tří let vyroste dům pro seniory. Smlouva mezi zhotovitelem a městem už je podepsaná. Dvě budovy v areálu bývalých kasáren Jičín prodal zhruba za 11 a půl milionu korun. Radní počítají s tím, že tato stavba pomůže vyřešit problém s nedostatkem míst pro starší lidi. V nových objektech najdou pomoc i lidi trpící Alzheimerovou chorobou.

V novém domově pro seniory má vzniknout 70 míst. Podle starosty Jičína Jana Malého z Hnutí ANO, to pomůže vyřešit problém s nedostačující kapacitou. Ve městě nyní funguje domov důchodců., kde je celkem 61 míst. Poptávka je velká.

„Žádostí je podle posledního čísla asi 96. To znamená, že ti lidé se musí obrazet na další domovy důchodců, jako je třeba Milíčeves, Mlázovice. Libošovice," říká starosta.

V domově pro seniory budou také pokoje pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou. Fungovat tu začne i takzvaná odlehčovací služba.

„Což je služba pro ty rodiny, které se starají o seniora. Nechtějí ho umístit do některího ze zařízení pro čtyřiadvacetihodinovou službu. Ale potřebují třeba pár hodin denně ho někam umístit, aby se o něj někdo postaral," vysvětluje Jan Jireš, mluvčí jičínské radnice.

Klientka pečovatelské služby

Obě budovy doznají velkých změn. Ale zároveň stavební firma na základě dohody s městem musí dodržet například to, že má být zachována vnější fasáda a ráz střech domů.

„Teď potom budou muset požádat o územní povolení, případně stavební povolení. V jakém rozsahu a jak rychle to budou stavět, to jsou tam ty tři roky," říká Jan Malý.

Tím bude celý prostor bývalých kasáren konečně vyřešen.

„Co se týče zbytku toho areálu, tak tam už nyní běží příprava na rozprodání těch parcel pro rodinné domy. Navíc může dojít k demolici té menší budovy, která tam ještě zbývá," dodáví Jan Jireš.

A to z toho důvodu, že není v souladu s územní studií ma obytnou zónu.

Spustit audio

Související