Je hotová studie na opravu Masarykova divadla v Jičíně. Má zpátky získat svůj historický vzhled

1. leden 2019 09:53

Studie na rekonstrukci jičínského Masarykova divadla je hotová. Přestavba se týká téměř všeho a celkové náklady by se měly dostat až ke 200 milionům korun. Než přestavba kulturního stánku začne, je potřeba tento objekt neustále zabezpečovat, a to kvůli věcem, které jsou v havarijním stavu. 

Stavbaři by měli v divadle rekonstruovat střechu, fasádu, rozvody, topení, interiéry či instalovat vzduchotechniku. Cílem je vrátit mu jeho historickou podobu.

„Divadlo dostane nový náboj, novou architekturu," tvrdí starosta Jan Malý z hnutí ANO.

Podstatné je hlavně to, že divadlo bude nově bezbariérové, což je nyní velkou překážkou.

Zřícením hrozí krov nad jevištěm v Masarykově divadle v Jičíně. Musí se rychle opravit

Budova Masarykova divadla v Jičíně

Dřevěný krov nad jevištěm v jičínském Masarykově divadle je v havarijním stavu. Mohlo by hrozit jeho zřícení. Proto město začalo rychle jednat a situaci řešit. Jak a co se v divadle v následujících dnech bude dít?

„Velká změna je výtah. Takže divadlo bude bezbariérově přístupné pro každého," říká místostarosta Petr Hamáček ze sdružení Pro Jičín.

Vznikne také zcela nové zázemí pro občerstvení. To současné už přestává vyhovovat. „Nahoře současný bufet nesplňuje prakticky nic. Hygienické předpisy a tak dále. To znamená, tam by měla být přípravna jídel a nápojů a výtahem by se to mělo vyvést nahoru."

Kdy se konkrétně s rekonstrukcí začne, vedení města zatím neví

Podle starosty je potřeba mít našetřeno na tuto akci dostatek financí. Náklady se totiž mají pohybovat kolem 200 milionů korun. Budovu je ale potřeba opravovat a zajišťovat průběžně.

Budova Masarykova divadla v Jičíně

Před 3 roky došlo k výměně kotelny, nedávno dělníci dokončili opravu krovů nad jevištěm, které byly v havarijním stavu. Hrozilo, že by přes zimu nemuseli vydržet. Tím ale zabezpečovací práce nekončí.

„Bude nás ještě čekat vyklizení toho půdního prostoru, protože tam jsou nějaké střešní tašky a další materiál, který tam zbyl, když došlo k rekonstrukci střechy," vysvětluje starosta Jan Malý.

Vedení města už na vyklizení půdy vyčlenilo 400 tisíc korun. Práce by měly začít v únoru nebo v březnu.

Spustit audio

Související