Zřícením hrozí krov nad jevištěm v Masarykově divadle v Jičíně. Musí se rychle opravit

14. listopad 2018 09:09

Dřevěný krov nad jevištěm v jičínském Masarykově divadle je v havarijním stavu. Mohlo by hrozit jeho zřícení. Proto město začalo rychle jednat a situaci řešit. Jak a co se v divadle v následujících dnech bude dít?

Jičínská radnice proto už uvolnila 344 tisíc korun bez DPH na zajištění potřebných prací a vybrala firmu. Vzhledem k tomu, že jde o havarijní stav, nemuselo město vypisovat výběrové řízení.

Dělníci by s pracemi měli začít 19. listopadu a skončit 16. prosince. Musí vše stihnout do zimy, pod tíhou sněhu by totiž mohlo hrozit zřícení krovu.

Stav Masarykova divadla v Jičíně je špatný. Radnice plánuje jeho opravu. Na kolik přijde peněz?

Masarykovo divadlo v Jičíně

Jičínská radnice chce opravit Masarykovo divadlo v centru města. Už má i projektanta. Stav budovy je podle představitelů Jičína velmi špatný. Rekonstrukce by mohla začít za dva až tři roky a stát bude desítky milionů korun. Trvat by měla celý rok a lidé budou zatím za kulturou chodit do náhradních prostor.

S ředitelem kulturních zařízení města Jičína Pavlem Nožičkou odemykáme divadelní sál a vstupujeme na jeviště: „Tam nahoře to není odtud úplně vidět. Ještě to není úplný vrch, je to poslední pracovní lávka. A nad ní je ještě taková plotna naležato. A nad tím teprve trámová konstrukce krovů."

Krovy nad pravou stranou jeviště jsou v havarijním stavu. Odhalila to firma, která pro město chystá dokumentaci pro celkovou rekonstrukci divadla.

„Je to napadeno nějakou houbou, plus, jak tam zatékalo, tak to dřevo tím bylo hodně zasaženo. Spoje už neseděly u sebe tak, jak mají. Je nutné to odstranit, protože se jedná o havarijní stav," vysvětluje Pavel Nožička.

A doplňuje, že je zapotřebí práce stihnout do příchodu zimy: „Při dvaceti či třiceti centimetrech mokrého sněhu by opravdu mohlo dojít k hodně špatné situaci."

Dřevěný krov nad jevištěm v jičínském Masarykově divadle je v havarijním stavu

Město rychle rozhodlo o uvolnění potřebných peněz na zajištění havarijní stavu a vybralo firmu.

„Rada města schválila výjimku ze směrnice o zadávání veřejných zakázek, protože jde o havarijní stav," říká Jan Jireš, mluvčí jičínské radnice.

Provoz divadla bude omezen jen v dopoledních hodinách, večerní představení se budou konat podle programu. „Dopolední představení se budou muset přeložit, což není taková tragédie," dodává Pavel Nožička.

Krovy, které jsou 15 až 18 metrů nad jevištěm, zpevní dělníci pomocí ocelových příložek a táhel.

„Práce tam vůbec nebude jednoduchá. Řemeslníci budou muset pracovat v dřepu a předklonu, protože místo, kde se spojují krovy, je velmi úzký prostor," popisuje náročnost opravných prací Pavel Nožička.

Spustit audio

Související