Městská policie v Jičíně posílí své řady. Bude mít 17 strážníků a 6 asistentů prevence kriminality

31. říjen 2018 08:52

Jičínská městská policie plánuje rozšířit své řady. Začátkem příštího roku tak bude ve městě 17 strážníků a 6 asistentů prevence kriminality, kterých je dosud pět. Podle vedení města i městské policie přibývá práce, kde jsou policisté zapotřebí, ať už je to hlídání u přechodů pro chodce, dokumentace aktuálních přestupků a nebo častější dohled nad problematickými místy. 

Od 1. listopadu posílí řady asistentů prevence kriminality další člověk. Celkově jich tedy bude mít jičínská městská policie šest.

„Máme další úkoly pro asistenty prevence kriminality, jako je přechod v ulici Soudná před školou," říká Karel Juryca, velitel strážníků. V této ulici totiž přibyl přechod pro chodce a městská policie nemá dostatek lidí, aby u všech přechodů, které jsou v blízkosti škol, mohli každé ráno stát.

Vrchlabští strážníci budou zatoulané psy vozit do útulku v Jičíně. Proč?

psí útulek

Představitelé Vrchlabí se obrátili na své kolegy v Jičíně s prosbou, jestli by mohli do jejich útulku vozit zatoulané psy. Žádost se mezi zastupiteli nesetkala s velkým ohlasem, přesto ji radní mírnou většinou schválili. Jičín má uzavřené smlouvy s 11 okolními obcemi, kam jičínští měští policisté pro nalezené psy jezdí. 

Navíc tato ulice je velmi rušná a už brzy tu přibude podle Jana Jireše, mluvčího jičínské radnice, také radar: „Pokud někdo jede rychle, tak by si měl uvědomit, že je v blízkosti základní škola a také obytná zástavba. Takže je tam velký pohyb chodců a zejména dětí."

Aktuálně městská policie shání také nového strážníka, který by měl nastoupit začátkem příštího roku. Důvodem je změna působiště jedné členky policie. Na plný úvazek totiž nastoupí do záchytné stanice pro psy.

„Už tam léta pracuje. Ale je strážník a ve volných chvilkách tam pracovala. A protože dospěla do nějakého věku, tak by chtěla už pracovat v tom útulku," vysvětluje Karel Juryca.

Městská policie v Ústí nad Labem bude kupovat nové zbraně

Psů do stanice míří podle Karla Jurycy hodně, od začátku letošního roku jich strážníci odchytli zatím 76, aktuálně jich je v kotcích umístěno 10. Navíc v útulku přibydou další dvě boudy a provozní doba útulku se rozšíří, jeden člověk už sám na tuto práci prý nestačí.

„Provozní doba je od 8:00 do 17:00 hodin od pondělí do pátku. A v sobotu a neděli od 9:00 do 15:00 hodin. A musí tam stále někdo být, aby obsloužil psy a kdyby někdo přišel," dodává Karel Juryca.

Nový strážník by měl být vybrán do konce listopadu.

Spustit audio

Související