Plné popelnice a odpadky povalující se kolem. Situaci mají v Jičíně vyřešit podzemní kontejnery

2. září 2018 09:00

Jičín bude mít první dva podzemní kontejnery. Městu se na jejich koupi podařilo získat dotace z Evropské unie. Odborníci na odpadové hospodářství už určili místa, kde se tyto speciální nádoby začátkem příštího roku objeví. Cílem je snížit počet popelnic a malých kontejnerů v problematických částech města a hlavně naučit obyvatele odpadky správně likvidovat. 

Vytipovanými místy, kde se podzemní kontejnery objeví je ulice Tyršova a Nábřeží Irmy Geisslové. Podle vedení města, právě tady jsou největší problémy s odpadky.

V Jičíně se objevuje stále víc odpadků kolem popelnic, košů a kontejnerů. Město hledá viníky

Hromada odpadků u kontejneru

Na jičínskou radnici chodí od místních stále více stížností ohledně povalujících se odpadků v centru města. Často se tam objevují kartony, velké igelitové pytle, nebo dokonce i nábytek. Vedení města pověřilo úředníky, aby zjistili, kdo za odpadem stojí. Podezření mají na provozovny v okolí. Ty jsou ale ze zákona povinny svůj odpad likvidovat.

„To jsou místa, kde je nyní skutečně velká kumulace kontejnerů, takzvaná kontejnerová hnízda. A dochází tam k nadměrnému hromadění odpadu," tvrdí Jan Jireš, mluvčí jičínské radnice.

Podle ředitele technických služeb Čeňka Strašíka spousta lidí nechává odpadky, především velké papírové krabice, poblíž popelnic. Chybí prý snaha je sešlapat nebo roztrhat, aby se toho do kontejnerů vešlo víc.

„Lidé to dají vyloženě jen k tomu kontejneru. Nebo to hodí i mimo kontejner, takže to pak svážíme po městě. S těmi odpady máme skutečně problém," doplňuje Čeněk Strašík.

Tříděný odpad / druhotné suroviny / recyklace

Pracovníci technických služeb zajíždí do problémových částí města i čtyřikrát týdně. Podzemní kontejnery budou podstatně větší a svoz tedy nebude muset být tak častý.

Tedy pokud se podle Čeňka Strašíka naučí lidé odpad do nich správně vhazovat: „1 100 litrů, to naplníte hned. Nedovedu si představit, když vám tam někdo nacpe nějaké kartony. Tak to bude hned přecpané. Města, která to už mají, tak s tím bojují. Protože nikdo vám ten odpad nenatrhá na kousky. A potom ta místní obsluha musí tyto věci nějakým způsobem řešit. Aby celkový objem kontejnerů byl optimálně využitý."

Celkové náklady na pořízení dvou podzemních kontejnerů a dalších velkoobjemových kontejnerů přijdou na 3,38 milionů korun, z toho 80 procent pokryje dotace. Zbytek zaplatí město a pravděpodobně i speciální auto na vyvážení.

Pokud se podzemní kontejnery osvědčí, město má v plánu pořídit další.

Spustit audio

Související