V Polici nad Metují přebírali odpadky z popelářského auta. Radnice zjišťuje, jak lidé třídí odpad

13. duben 2018 13:35

Odpadky z popelnic vysypané na zemi, u hromady několik lidí s rukavicemi. Právě tak to vypadalo v Polici nad Metují. Tamní radnice chce totiž snížit množství komunálního odpadu a přistupuje k tomu netypicky. Veřejně nechala vysypat jeden z popelářských vozů, odpadky nechala vytřídit a s výsledky seznamuje obyvatele při veřejných přednáškách.

Společně s Janem Troutnarem z Odboru investic a majetku Mšstského úřadu Police nad Metují stojíme u velké hromady odpadků ve které jsou věci, které by rozhodně do toho směsného komunálního odpadu patřit neměly.

Určitě už na první pohled je vidět, že tam je velká převaha plastů. Což je zbytečné a je to škoda. Protože ty plasty se dají krásně vytřídit. A možná kdyby se jich polovina vytřídila, tak je ta hromádka hned daleko menší. A nemusíme vozit tolik odpadu na skládku, platit skládkovné a tak dále. Můžeme tu surovinu využít,“ říká Jan Troutnar.

Odpad

Jste překvapeni tím, kolik těch věcí by se dalo vytřídit?

Ani ne. Já jsem to čekal. Stále tam ještě máme velké rezervy. Samozřejmě že jsou už lidé, kteří se naučili důsledně třídit, učíme to již i děti. Ale je tady stále ještě hodně lidí, kteří buď z pohodlnosti, z lenosti, nebo nezájmu, nebo díky nějakým přežitkům, k tomu třídění ještě nedošli,“ vysvětluje Jan Troutnar.

Proto přišly děti z místní základní školy. „Tak. Aby si již od malička na to zvykly. Že je zapotřebí odpad třídit. A také aby vyděly, co lidi dávají. Aby to byl pro ně takový trošku odstrašující příklad,“ usmívá se Jan Troutnar.

Logo

Laura Mitroliosová z Institutu cirkulární ekonomiky měla první malou přednášku pro děti přímo u hromady odpadků. „Překvapilo mě, že tady byly ty děti celkem vzdělané. Takových aktivit děláme poměrně hodně po celé České republice a tady děti opravdu věděly, kam se co jak třídí. Podle mne je důležité, když to ty děti vidí na vlastní oči. Než když se jim jen o něčem vypráví. Tady vidí hromadu odpadků z černé popelnice a vidí, co by tam patřit nemělo. A já se s nimi snažím povídat, kam by to tedy měly dát.“

Pracovnice institutu teď odpad společně se zaměstnanci technických služeb třídí. Aby měli dostatek podkladů pro následné přednášky.

Časem by v Polici nad Metují měla mít každá popelnice svůj speciální QR kód. Podle toho může následně vedení města zhodnotit, jak která domácnost odpad třídí.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související