V Hradci Králové čím dál víc třídí odpad. Návyky lidí se mění. Třídění má a bude mít smysl

12. březen 2018 08:45

Obyvatelé Hradce Králové uložili za loňský rok do popelnic a kontejnerů o stovky tun netříděného odpadu méně, než o rok dřív. Ve srovnání s průměrem za roky 2012-2015 to je dokonce zlepšení o více než 2 500 tun. Vyplývá to ze statistik Magistrátu a Hradeckých služeb, podle kterých je ale pořád ještě na čem pracovat.

Pořád to není dost na to, aby město nemuselo po chystaném zdražení ukládání odpadů na skládky zvedat i místní poplatek za odpad.

Poslanci totiž budou rozhodovat o přijetí nového zákona, který by měl výrazně zdražit ukládání odpadů na skládky, připomněl mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář: „Pokud tento zákon sněmovna přijme v navrhované podobě, tak by to mohlo pro Hradec Králové znamenat při současné úrovni produkce směsného odpadu teoretické navýšení nákladů až o 11 milionů korun v příštím roce. Za dalších pět let by to už mohlo být téměř 26 milionů korun."

V obci Rychnovek nedaleko Jaroměře otevřeli novou linku na tříděný odpad.

Podle ředitele Hradeckých služeb a zároveň odpadového hospodáře města Radka Sokola jsou čísla, vyplývající ze statistik za loňský rok, povzbudivá. Směsného komunálního odpadu bylo méně, odevzdaného papíru, skla a plastů naopak více. Významný podíl na tom prý má projekt Třídíme v Hradci, který vznikl před necelými dvěma lety a týká se zatím hlavně okrajových částí města.

Jak říká Radek Sokol, návyky lidí se mění: „Část lidí z města změnila své návyky, lidé jednoznačně třídí lépe. Co mě překvapilo, je opravdu to sklo. To vždy v těch nádobách bylo. Je těžké. A myslím si, že je to opravdu důsledek toho, že si část obyvatel uvědomila, že když už třídí plasty, ta už není problém dojít také s tím sklem. To mě mile překvapilo."

Skla odevzdali Hradečáci zhruba 12 kilogramů na osobu, papíru přes 18 kilo, plastů kolem 16 - ve všech komoditách je to poměrně zásadní nárůst. Naopak nevytříděného odpadu vloni připadlo na hlavu 158,7 kilogramu, v roce 2015 to například bylo 175 kilo.

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace

Hradec Králové má srovnání s dalšími městy, porovnává dosažené statistiky například s Jihlavou nebo Teplicemi a podle Radka Sokola si nevede špatně. Třídění odpadů má a bude mít smysl - a to přesto, že výkupní ceny plastů na asijských trzích jsou nízké a objevují se otazníky nad tím, jestli bude ekonomické dál plasty třídit.

Radek Sokol má jasný názor: „Já si myslím, že žádná samospráva si netroufne lidem odebrat nádoby na třídění a řekne jim, teď to budete vše házet na jednu hromadu a budeme to pálit. I kdyby to bylo levnější. Já naopak doufám, že množství vytříděného odpadu bude nadále stoupat."

Primárním důvodem pro snahu o lepší třídění ale zůstává očekávaný nárůst cen za uložení odpadů na skládku.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související