Jedinou cestou, jak zabránit vyšším poplatkům za svoz odpadů, je změna chování a třídění

3. leden 2018 09:00

Obce a města v Královéhradeckém kraji se v nejbližší době budou snažit víc motivovat občany k třídění odpadu. Dá se totiž předpokládat nárůst cen za svoz odpadů a jedinou cestou, jak v budoucnu zabránit ještě vyšším poplatkům, bude prý změna chování všech, kdo odpady produkují. 

Podle ředitele Hradeckých služeb Radka Sokola jsou ke zdražení tři důvody a ani jeden z nich nejspíš v nejbližší době nepomine. Vedle situace na trhu práce je to i změna na trhu s druhotnými surovinami, kde klesly výkupní ceny plastů na východních trzích. A pak skládky, které také zdražují.

„Blíží se datum, kdy již nelze odpady ukládat na skládku. S tím se blíží změna poplatků a to je asi z pohledu odpadů to nejzásadnější," říká Radek Sokol.

A snaha naučit lidi produkovat menší množství odpadu je patrná už teď. Některé obce nechtějí čekat na poslední chvíli a vymýšlejí například několik cenových hladin poplatků.

Jako třeba Skřivany na Novobydžovsku. Tamní situaci popsala starostka Karolína Hálová z KSČM: „Dříve jsme měli poplatek na osobu a tam to bylo ve výši 450 korun. V tuto chvíli budeme za měsíční svoz vybírat 300 korun za nádobu, za čtrnáctidenní 600 a týdenní za 1600 korun."

Lidé si ve Skřivanech tedy budou moci vybrat - buď budou produkovat odpadu hodně a zaplatí za něj, nebo se budou chovat ekologicky a ušetří.

00053791.jpeg

Další obce zvažují se svozovými firmami například zavedení takzvaných "chytrých popelnic", ale podle Radka Sokola ani nejchytřejší popelnice a nejlepší třídění odpadu situaci nezachrání. Lidé by se měli prý naučit jednu důležitou věc: „Hlavně by lidé podle mne měli omezit svoji spotřebu. To znamená produkci odpadu. My jsme udělali řadu kroků spolu s městy a obcemi, kdy došlo třeba v Hradci Králové k enormnímu navýšení tříděného odpadu. Ale pořád to ještě není dostatečné, protože provádíme výzkum složení komunálního odpadu a vidíme, že stále zhruba polovina odpadu je v nádobách, a vůbec by tam neměl být."

Vzdělávání v oblasti třídění odpadu si na letošní rok zařadily do programu třeba už i některé základní školy.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související