Nový zákon navrhuje zavést povinnost třídit odpad a zvýšit poplatky za skládky

12. červen 2014

Dnes končí v Hradci Králové konference Odpady a obce. Velkou diskusi na ní vyvolal nový zákon o odpadech, který aktuálně projednává Poslanecká sněmovna. Zákon počítá s tím, že by obce měly za povinnost tříděný sběr. Zároveň by se měly zvýšit poplatky za skládkování.

Ministerstvo životního prostředí tím chce motivovat k většímu třídění.

„Jakmile občané nezačnou třídit odpad, budou jen libovolně opět plnit černé popelnice netříděným odpadem, s heslem ‚Netřídíš, zaplatíš‘ se jim toto zvýšení promítne do poplatku za občany, který se ročně vybírá,“ upozorňuje ředitel odboru odpadů Jaromír Manhart.

V Česku se teď skládkuje zhruba 55 procent komunálního odpadu. Do roku 2020 se chce ministerstvo dostat na 35 procent. Poplatky za skládkování by se měly už v příštím roce zvednout o 100 korun, tedy na 600 korun.

„Zvýšení skládkového se promítne do zvýšení ceny za občana, kterou každý rok odvádíme obci v řádu desítek korun. Ministerstvo spočítalo, že je to někde kolem 21 korun, což vychází na pivo na občana ročně nebo krabička cigaret pro čtyřčlennou rodinu. Není to tak zatěžující,“ upřesňuje Manhart.

Částka ale může být vyšší v případě, že lidé třídit nezačnou.

„Pakliže se zvýší poplatek za skládky, naším prioritním zájmem je, aby zůstal zachován kompenzační poplatek pro obce, na jejichž území je skládka,“ říká Marek Sýkora z předsednictva Svazu měst a obcí.

„Druhá věc je, že ty naše prostředky, které se vyberou ze zvýšeného poplatku, aby byly rozdělovány prostřednictvím krajů zpátky do odpadového hospodářství měst a obcí,“ dodává.

Skládky by pak měly do 9 let zmizet úplně. Nahradit je mají například spalovny odpadů.

Podle ministerstva životního prostředí je nový zákon o odpadech potřeba, jinak Česku hrozí sankce od Evropské unie.

autor: ova
Spustit audio