Daří se nám dobře, máme větší spotřebu a víc odpadu. Jičín ale nechce zvyšovat cenu za jeho svoz

13. prosinec 2017 09:59

V Jičíně mají zůstat poplatky za odpad na letošních cenách, alespoň to chtějí radní. Za svoz, třídění a odstraňování komunálního odpadu by tedy lidé měli platit příští rok stejnou částku jako letos. Výše poplatku se nezměnila už více než pět let. Rozhodující slovo budou mít zastupitelé na dnešním odpoledním zasedání.

Každý obyvatel Jičína starší 18 let by měl od příštího roku za odpad ročně zaplatit 492 korun, tedy stejně jako letos.

„Každoročně částku za ukládání, třídění, likvidaci odpadů od občanů mírně zadotujeme. Ale je to služba občanům. Tak to bude i letos předkládáno zastupitelstvu," říká jičínský místostarosta Jan Jiřička z Volby pro město.

A dodává, že roční ztráta při svozu a zpracování netříděného odpadu činí téměř 400 tisíc korun. Výnosy z poplatků v žádném případě nepokryjí celkové náklady za služby spojené s odpadem. Tyto náklady každým rokem rostou. Město vyrovnává ztrátu z výnosů z provozu městské skládky.

„Musím říct, že je v Jičíně dobře nastaveno třídění komunálního odpadu. A občané si na to zvykli. Takže máme poměrně velké objemy komodit, které dokážeme obchodovat a které nemusíme dávat do skládky. Papír, plasty, sklo," doplňuje Jan Jiřička.

Tříděný odpad / druhotné suroviny / recyklace

Podle místostarosty Petra Hamáčka ze Sdružení pro Jičín se v poslední době zvyšuje objem odpadu. Lidé pod něj vyhazují do popelnic stále víc surovin, které nestačí zkonzumovat: „Je tam strašně moc potravin. Obrovský nárůst potravin, které se vyhodí. Které jsou koupené zbytečně."

Podle Jana Jiřičky zaznamenali pracovníci technických služeb větší počet také jiných odpadů: „Souvisí to tak trochu také s nárůstem ekonomomické situace celé společnosti. Daří se nám dobře, máme větší spotřebu. A to samozřejmě přináší větší množství obalů, ať plastových, skleněných nebo papírových."

Jičín od letošního roku připravuje rozšíření kapacity skládky komunálního odpadu v městské části Popovice.

Spustit audio

Související