Nakupovat se dá i BEZ OBALU! A tedy rovněž bez odpadu. První takový obchod má i Hradec Králové

18. březen 2018 09:50

Už jste se někdy pozastavili nad množstvím obalů, které po spotřebování obsahu zůstanou po jednom takovém běžném nákupu v supermarketu? Je to slušná hromada. A v drtivé většině ji tvoří plasty!

A jak se objem ročního odpadu průměrné české domácnosti neustále zvětšuje, přibývá také lidí, kteří se nespokojí jen s tím, že třídíme a jdou ještě dál. Rozhodli se proti každodenní obalové rutině bojovat.

Patří mezi ně i Petra Lorencová a Marta Dolanová, které otevřely první bezobalový obchod v Hradci Králové, ovšem v centru města ho nenajdete. Majitelky upřednostňují klid v zeleni Malšovic. A tak redaktorce Romaně Pacákové chvíli trvalo, než nenápadný, ale útulný obchůdek objevila. Byla zvědavá, co vlastně uvnitř najde.

Petra Lorencová a Marta Dolanová by si přály, aby zákazníci při nákupu u nich v bezobalovém obchodě i relaxovali, proto mají v prodejně místa k sezení, knihy a časopisy či dětský koutek.

Bezobalový obchod v Hradci Králové

Zboží si kupující dávají do vlastních nádob, sklenice a textilní pytlíky je možné při prvním nákupu pořídit i přímo na místě. Také dodavatele si majitelky vybírají bezobalové, vyměňují s nimi prázdné nádoby za plné, odebírají zboží ve velkých pytlích a vše, co už jde, nakupují zcela bezobalově.

Čtěte takéBez obalu Hradec Králové

Obchod bez obalu je určen spolupracujícím zákazníkům, kteří chápou jeho filosofii a těší je, že mohou trochu přispět k ochraně životního prostředí a naší Země, a to tak banální záležitostí, jako je nákup mouky, opakovaně použitelných odličovacích tampónů nebo mýdla. Kromě potravin nabízí i drogerii a ekologické úklidové prostředky.

Potrava pro duši

Obchůdek má své kouzlo a připomíná trochu koloniál z časů našich prababiček

Cílem je také šířit myšlenku bezodpadové domácnosti mezi veřejností, pořádat workshopy, přednášky a diskuse třeba na téma eko-úklid a hygiena. Je to přinejmenším velmi inspirativní.

Obchod Bez obalu je první vlaštovkou bezobalového nakupování v našem krajském městě. V rámci kraje byste zatím našli ještě jeden v Náchodě na Komenského třídě. Koncept bezobalového obchodu, kam lidé chodí nakupovat s vlastní nádobou, se začíná pomalu po České republice rozšiřovat.

Dát stopku zbytečným obalům, které zatěžují životní prostředí, je určitě tím hlavním důvodem bezobalového nakupování. Ale jde také o to, nabídnout lidem kvalitní regionální potraviny.

První obchod bez obalu v Hradci Králové
autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související