Jaroměř se snaží naučit lidi víc třídit odpady. Od léta je čeká zásadní změna v uvažování

24. leden 2018 12:25

Jaroměř se pomalu začíná připravovat na zásadní změnu v odpadovém hospodářství. Město si ve vybrané lokalitě otestovalo, že lidé zvládnou ještě lépe třídit - a od léta jim nedá moc na vybranou. 

Tak jako v některých částech Hradce Králové se město rozhodlo, že týdenní frekvence svozu popelnic změní na čtrnáctidenní. Místním ale chce radnice v Jaroměři zapůjčit vlastní nádoby na tříděný odpad.

Funguje to - aspoň podle radnice to ukázalo testování ve vybrané lokalitě, kde lidé ve zhruba čtyřiceti domácnostech dostali do rodinných domků vlastní žlutou popelnici na plasty a modrou na papír.

Produkce směsného odpadu klesla o více než osmapadesát procent, říká vedoucí odboru životního prostředí Petr Filipec: „Směsný komunální odpad vážili samostatně před zahájením pilotního projektu, který trval půl roku, a pak samozřejmě v průběhu každého svozu u kterých jsme viděli i průběh těch tonáží."

Jinými slovy - do popelnic putovalo o více než polovinu odpadu méně než obvykle a svoz jednou za dva týdny by tedy stačil.

Proč se město snaží naučit lidi ještě víc třídit je podle starosty Jiřího Klepsy z Volby pro město jasné: „Chystá se změna zákona o odpadech, kde by mělo dojít k razantnímu navýšení částky za likvidaci komunálního odpadu. A to dokonce z částky asi 500 korun za jednu tunu na uvažovanou částku 2 000 korun."

Testovací provoz trval půl roku, nádoby s plastem se vyvážely jednou za dva týdny, ty s papírem jednou měsíčně. Tak by to od 1. července mělo vypadat v Jaroměři všude, s výjimkou panelových a bytových domů, kde mají velké kontejnery - ty se budou dál svážet každý týden.

recyklace - třídění - tříděný odpad

Je jen na lidech, jestli si vlastní nádoby na plasty a na papír bezplatně zapůjčí, nikdo je nutit nebude. Ale zkrátka popeláři přijedou jen jednou za dva týdny.

Příjmy za tříděný odpad mohou městu také pomoci v tom, aby nemuselo do budoucna zdražovat. Zatím místní v Jaroměři platí 400 korun na osobu a rok.

Podle starosty Jiřího Klepsy to je minimální možná částka: „Výběr celého města co se týká veškerých financí je díky těmto čtyřem stovkám asi 4,5 milionů korun ročně. Pokud k tomu připočteme částku, kterou město získává za tříděný odpad, tak se dá řict, že díky těmto dvěma částkám, to znamená příjmu od fyzických osob tedy od občanů Jaroměře a příjmu za tříděný odpad, kryjeme veškeré náklady na svoz komunálního odpadu včetně nákladů na sběrný dvůr u nás ve městě."

Podle Petra Filipce se dostane na každého, kdo bude nádoby chtít. Aby měl jistotu, že jí bude mít 1. července na dvoře, musí se přihlásit nejpozději do konce května: „Kdo se přihlásí, tak bude mít garantováno, že v průběhu června dostane nádoby. Kdo se přihlásí později, tak je pak dostane v nejbližším možném termínu. Možná se to stihne v tom červnu, ale možná také nikoliv."

Jen za prvních pár dní po zveřejnění už na radnici evidují zhruba desítku žádostí, další zájemci se ozvali po telefonu.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související